Az AfD megcsinálta: Megverték Merkel pártját az euszkeptikusok!

Nagyon szoros eredmény született, amibe beleremeghet a kancellár széke.

Frissítés 2:

A némileg magasabb részvétel a szocdemeknek kedvezett, akik az előrejelzéseket is túlszárnyalva, 30,5 százalékkal végeztek az élen.

Az igazi győztes azonban az AfD, mivel az urnazárás után megjelent első becslések szerint a formáció 21 százalék körüli eredménnyel második erő lett a tartományban.

Ez 17 helyet jelent a 71 tagú schwerini Landtagban (arról, hogy ez az eredmény miért ér föl egy győzelemmel, ITT OLVASHAT BŐVEBBEN - a szerk.).

A CDU a szavazatok 19-20 százalékával a harmadik helyre szorult, és ezzel elkönyvelhette első vereségét a 2013-ban alakult AfD-től.

Frauke Petry így kommentálta az előzetes eredményt

Az AfD Mecklenburg-Elő-Pomerániában a 21 százalékos eredményével minden várakozásunkat és a konszenzuspártok minden félelmét túlszárnyalta.

 

Második legerősebb pártként ülhetünk be a Landtagba.

 

Szívből köszönöm minden választónak a belénk helyezett bizalmat!

 

Minden jót kívánok fáradhatatlan aktivistáinknak és jelöltjeinknek, köszönet nekik!

 

(Forrás: Frauke Petry, Facebook)

Alexander Gauland, az AfD alelnöke így kommentálta az eredményt:

"Ez egy megsemmisítő vereség Merkel kancellárnak, a saját szövetségi tartományában. Lorenz Caffier túl későn és hiteltelenül határolódott el tőle, a választók pedig megérezték, hogy ki is van valójában Merkel politikája ellen."

A vert sereg

A harmadik helyre szorult CDU minden eszközzel igyekszik tompítani a kudarc élét.

A párt főtitkára, Peter Tauber hangsúlyozta, hogy nagyon örülnek az SPD kiváló eredményének, és eszük ágában sincs felbontani velük a 2006 óta érvényben lévő koalíciós együttműködést (ezzel a tereléssel tulajdonképpen egy nemlétező aggodalmat igyekezett eloszlatni - a szerk.),

Mint fogalmazott:

"Az ilyen kihívásokkal teli időkben stabil viszonyokra van szükség Mecklenburg-Elő-Pomerániában."

Az SPD sikerének farvizére felkapaszkodva még hozzátette:

"A sikeres koalíció tartós maradhat. A CDU készen áll arra, hogy Mecklenburg-Elő-Pomerániában vállalja a felelősségét."

Lorenz Caffier, a CDU jelöltje szűkszavú nyilatkozatában sajnálatosnak nevezte, hogy nem sikerült megerősíteniük a tartományi parlamentben működő frakciójukat, de ennek ellenére a jövőben szeretne "tovább küzdeni a csapattal".

Erre legfeljebb akkor lesz esélye, ha Angela Merkel nem nyeli le egészben a fiaskóért...

Frissítés 1:

Hatalmas égés Berlinben

A baloldali aktivisták ma "Kiállás a rasszizmus ellen" címmel tartottak demonstrációt a német fővárosban, ami kifejezetten az AfD ellen és a Mecklenburg-Elő-pomerániai választások befolyásolására irányult.

Azonban történt egy "kisebb" gikszer:

az eredetileg 10 ezer fősre tervezett demonstráción mindössze 2500 fő jelent meg, ami kolosszális arcvesztésnek tekinthető, pláne a német fővárosban.

Ráadásul a szervezőknek még a szokásos törés-zúzást sem sikerült kiprovokálnia a résztvevőkből, mert a menet hiába haladt el az AfD szövetségi székháza előtt, a demonstrálók nem tettek kárt az épületben, és rendőrségi jelentések szerint nyugodt körülmények között zajlott a tüntetés.

A demonstrálókat összetrombitáló gittegylet úgy próbálta tompítani a kudarc élét, hogy 6000 résztvevőről nyilatkozott, ám a hatóságok egyértelműen közölték, hogy a tömeg nem haladta meg a 2500 főt.

Ciki.

A választók szerint fontos döntésről van szó

Mecklenburg-Elő-Pomerániában azonban nem maradtak otthon az emberek.

A friss adatok szerint a választási részvétel valamivel magasabb volt, mint a tartományban az elmúlt években rendezett voksolások esetében.

Doris Petersen-Goes, tartományi választásvezető szerint 14 óráig a szavazók 32,8 százaléka járult az urnákhoz, ami 3 százalékponttal több, mint 2011-ben volt.

Hozzátette:

a szavazás mindenféle probléma nélkül, a lehető legnyugodtabb körülmények között zajlik, és nem történt rendkívüli esemény a nap folyamán.

Korábban írtuk:

A Stern beszámolója szerint fél 11 magasságában a vezető jelöltek többsége leadta szavazatát: Silke Gajek (Grüne), Cécile Bonnet-Weidhofer (FDP), Leif-Erik Holm (AfD) és Erwin Sellering (SPD) már az urnákhoz járultak, viszont a CDU színeiben induló Lorenz Caffiert még nem kapták lencsevégre voksolás közben.

A híradások szerint a választói részvételi hajlandóságot nagyban rontja a rendkívül rossz időjárás, a reggel óta hol erősebb-hol gyengébb intenzitással zuhogó eső kifejezetten a Brexit szavazást juttatja az egyszeri politikai újságíró eszébe, csak remélni tudjuk, hogy az ítéletidő itt is a jobbliberális, illetve baloldali szavazók otthonmaradását segíti majd elő.

Reményekkel telve

A sajtónak adott nyilatkozata alapján valószínűleg az AfD jelöltje, Leif-Erik Holm is ebben bízik. A volt rádiós műsorvezető így nyilatkozott pártja esélyeiről:

"Egy bőven a 20 százalékos tartományban mozgó eredményre számítunk."

Az eddigi közvélemény-kutatások ugyan szoros versenyt jósolnak a második helyért a kormányzó CDU és az AfD között (a két alakulatot gyakorlatilag fej-fej mellett, 22 százalékra taksálták a legutolsó mérések - a szerk.), az optimizmus korántsem indokolatlan Holm részéről, hiszen tavasszal Szász-Anhaltban az Alternatívának gyakorlatilag a semmiből sikerült 24,3 százalékot hoznia a tartományin.

A politikai elemzők egyetértenek abban, hogy a mai tartományi választás - a hamarosan esedékes berlinivel egyetemben - a jövőre tartandó országos voksolás előpróbája, és amennyiben az AfD itt kiüti a nyeregből a CDU-t, azzal az országos politikában is sikeresen pozicionálhatja magát Angela Merkel pártjának reális jobboldali kihívójaként.

További részletekkel a nap folyamán jelentkezünk.