Az amerikai nagykövetség megerősítette: körözik Ghaith Pharaont

Orbán Viktor szomszédját azonnal le kéne tartóztatni, ahogy belép az országba.

Pharaon ügyében 1991. november 15-én nyújtották be a vádiratot, és Alan Kay amerikai bíró még aznap kiadta ellene az elfogatási parancsot, ami jelenleg is érvényes. Mivel Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között kiadatási egyezmény van érvényben, ha bárkinek információja van Pharaon tartózkodási helyéről, azt közölnie kellene a hatóságokkal – írta Eric Watnik a Magyar Idők megkeresésére.

A diplomata arról is tájékoztatta a lapot, hogy az Interpol is keresi a szaúdi milliárdost. Eric Watnik szerint a nyilvános listán azért nem szerepel Pharaon neve sem az FBI-nál, sem pedig az Interpolnál, mert túl régi az elfogatóparancs. Az Interpol-körözéssel kapcsolatban a Magyar Idők megkereste az ORFK-t, de egyelőre nem kaptak választ.

A csütörtöki Kormányinfón Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Pharaon két éve kért vízumot a bejrúti magyar nagykövetségen. A dokumentum kiadása előtt Magyarország megkérdezte más országok mellett az Egyesült Államokat is, hogy sérti-e az érdeküket, ha a férfi belép a schengeni területre. Németország azt jelezte, hogy az ő érdeküket nem sérti, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia pedig állítólag azóta sem válaszolt. Lázár János állítása szerint Pharaon tavaly járt Magyarországon, ezért fél évvel ezelőtt felvették a kapcsolatot az Interpollal, ahol megerősítették, körözik a férfit, így ha még egyszer belép az országba, akkor letartóztatnák.

Csütörtöki cikkünkben foglaltuk össze röviden, hogy Pharaon neve milyen összefüggésekben jelent meg az Orbán-kormány környékén. Többek között azzal is trükköztek, hogy a körözött Pharaon nem az a Pharaon, aki Orbán Viktorral szemben vett házat, de üzletileg a kormányfő vejéhez is kapcsolódik. A Magyar Narancs azt is kiderítette, hogy Pharaon Orbán Viktor kedvenc milliárdos gázszerelője, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester adriai jachtja mellett horgonyzott.

Orbánék nyakig benne vannak a Pharaon-ügyben

Egy Ghaith Pharaon nevű szaúdi milliárdost két évtizede már körözött az FBI, az Interpolnál pedig jelenleg is körözés alatt áll. Az ellene felhozott vádak között szerepel: csalás előkészítése, csalás, zsarolás előkészítése, valamint bűnrészesség és bűnpártolás. Továbbá olyan bűncselekményekkel kapcsolatban is összefüggésbe hozható a neve, mint terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése.

A kormányhoz közelálló Pharaon súlyos bűncselekményekkel kapcsolatban is összefüggésbe hozható: terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése.