Az Ön arcképe is bekerül a kormány új nyilvántartásába

A teljes magyar lakosság arcképének nyilvántartását és profilozását tervezi a kormány.

A nyilvántartáshoz az okmányirodákban tárolt igazolványképeket használnák fel, és gyakorlatilag bármelyik állami szerv hozzáférhetne, aminek bármiféle rendészeti jogosítványa van.

A javaslat több okot is megnevez, hogy miért van szükség erre: egyszerre indokolják a nemzetközi okmányhamisítással, a bűnüldözéssel, az ismeretlen holttestek azonosításával, és a politikusok, védett személyek biztonságával.

Az adatbázist 4 milliárd forintból, 2016 januárjától hoznák létre, és azt egy új, ötven fős szervezet gondozná. Ez az új állami titkosszolgálat minden más szervezettől független lenne.

A javaslatot szeptember 1-ig lehet véleményezni, így a társadalmi vitára mindössze öt napot hagyott a Belügyminisztérium.

A tervezet más jogszabályok módosításáról is rendelkezne: a mobil-, telefon- és internetszolgáltatóknak például a jövőben is biztosítaniuk kell az ügyfeleik teljes lehallgatását.

Az egymillió előfizetővel rendelkező szolgáltatóknak olyan csatlakozási pontot kell kialakítani, amely lehetővé teszi az előfizetők 0,1 százalékának, azaz egyszerre több tízezer ember lehallgatását, követését.