Az azbeszt tényleg nem játék! Független vizsgálattal ismernék meg az igazságot a Városligetben

Megerősítést nyert a szerdai parlamenti vitanapon is, hogy azbeszttartalmú veszélyes hulladék kerülhetett a bontásból származó törmelékbe. Csakhogy az azbeszt az emberre rendkívül veszélyes anyag, sokáig lappangó csendes, kegyetlen gyilkos.

Emlékeznek még?

Egyszer már győztek a civilek

Lapunk több mint egy évvel ezelőtt nyomon követte a várpalotai civilek azbeszt-háborúját. 2015 májusában egy véletlen folyamán derült ki, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal az inotai hulladéklerakóba szállíttatna azbeszttartalmú törmeléket, amely évekig hevert ellenőrizetlenül a selypi cementgyár területén - rákos megbetegedéseket okozva Zagyvaszántó-Lőrinci települések lakosainak körében.

 

A veszélyes hulladékkal való machinálás hazánkban sajnos az egyik legjobban fizető üzlet, a várpalotai szállítmány is több mint egy milliárd forintot ért volna. Csakhogy öntudatos civilek meggátolták a nagyobbik kormánypárt által erősen támogatott elképzelést.

"Az azbesztnek több formája ismert. Alapvetően akkor jelent egészségügyi veszélyt, ha a levegőbe kerülnek az azbesztrostok, melyeket belélegezhetünk. Az azbesztpala csak akkor jelent veszélyt, ha összetörik apró darabokra, fúrják vagy vágják. A szórt azbeszt viszont, amit épületekben szigetelő anyagként használtak korábban, szabálytalan épületbontás esetén könnyen a levegőbe kerülhet. A szórt azbeszttel szennyezett építési törmelékből is könnyen felkapja a szél a rostokat, amely így veszélyezteti a környéken sétálókat, élőket. A tüdőbe került azbesztrost beakad, nem tud kijutni a szervezetből és 30-40 év lappangási idő után daganatos betegségeket okozhat, azbesztózist, mezoteliómát vagy tüdőrákot"

- figyelmeztet lapunkhoz eljuttatott közleményében a Greenpeace Magyarország.

A környezetvédelmi szervezet egyébként felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon a

"nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások esetében, mint amilyen a Városliget múzeumi negyeddé tervezett átalakítása is, nincs minden esetben lehetőség megfelelő hatósági munkára, így a fejlesztések könnyen vezethetnek környezeti károkhoz és veszélyeztethetik az emberek egészségét".

Annak érdekében, hogy tisztázódjon az azbeszt körüli helyzet a Városligetben, a Greenpeace felajánlja Sághi Attilának, a Városliget Zrt. műszaki igazgatójának, az Illatos úti vegyianyag-gyár esetében már bizonyított független szakértői csapatát. A zöld szervezet egy akkreditált cég szakemberével venne mintákat a helyszíni és a már elszállított bontási hulladékból.

A Greenpeace szerdán a Városliget Zrt.-hez fordult bejutási engedélyért, ugyanis a beruházó engedélye szükséges ahhoz, hogy a szakértő bemehessen mind a bontási területre, mind az elszállított hulladék telephelyére. Amennyiben erre lehetőség nyílik, a szervezet a mintákat laboratóriumban vizsgáltatja be, a vizsgálat eredményeit pedig a kézhezvételt követően rögtön nyilvánosságra hozza. 

Cikkünk megjelenéséig még nem kapott egyébként engedélyt a Greenpeace, de arra ígéretet kaptunk, hogy akár pozitív, akár negatív lesz a vizsgálat eredménye, közölni fogja a szervezet.

(A borítóképen a várpalotai tüntetésen készült fotó látható - Béli Balázs/Alfahír)