Az ENSZ meghallgatja a szíriai feleket

A világszervezet vasárnapi közleménye szerint Mistura külön-külön tárgyal a szembenálló felek küldötteivel. Az ENSZ szíriai különmegbízottja tíz órakor fogadja Damaszkusz képviselőit, akikkel pénteken találkozott először hivatalosan. Ezután négy órakor kezdi meg az első hivatalos megbeszéléseket az ellenzék legfőbb erejével, a Tárgyalási Főbizottsággal (HMC).

Mistura vasárnap meglátogatta szállásán a HMC delegációját. A különmegbízott a találkozó után kijelentette, hogy derűlátó a kilátásokat illetően.

"Ez egy olyan történelmi lehetőség, amelyet nem szalaszthatunk el"

- mondta.

A szíriai helyzet rendezését célzó közvetett tárgyalások péntek délután az ellenzék részvétele nélkül kezdődtek meg a genfi ENSZ-palotában. Staffan de Mistura ENSZ-megbízott akkor csupán a damaszkuszi kormány delegációjával találkozott, mivel az ellenzék több napig hezitált, mielőtt szombaton végre csatlakozott a megbeszélésekhez.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnapi közleményében elítélte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vasárnapi damaszkuszi támadásait, amelyekben több mint hatvanan vesztették életüket. Moghjerini úgy értékelte, hogy a Szajjida Zainab síita szentélynél elkövetett merényletek célja egyértelműen a genfi béketárgyalások zátonyra futtatása volt.

A főképviselő hozzátette: biztató, hogy a szíriai ellenzék és a kormány képviselői is eljöttek Genfbe tárgyalni.

A véres polgárháborúban a hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.