Az ENSZ minden Szíriába irányuló segély szállítását leállította

Az ENSZ úgy döntött kedden, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában, miután előző nap légi támadás érte egyik gépkocsioszlopát Aleppó környékén.

Pillanatnyilag nincs pontos elképzelésünk arról, mi történt, de az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei

- hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, az OCHA szóvivője, aki egyúttal a történtek kivizsgálását sürgette.

Az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörösfélhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kedden azt közölte, hogy a légi támadásban nagyjából 20 civil és a vörösfélhold helyi vezetője vesztette életét. Benoit Carpentier, az IFRC egyik szóvivője elmondta, hogy a humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 18 megrongálódott a légicsapásban, és a segélyszállítmány nagy része megsemmisült. A támadás - amelynek végrehajtójáról nincsenek információk - érintette a vörös félhold Urm al-Kubra-i raktárát is.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője közölte, hogy nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra.

"Megvizsgáltuk a videofelvételeket, amelyeken nem leltük nyomát annak, hogy a konvojt valamilyen típusú lőszerrel találták volna el. Nem láttunk bombatölcséreket, a járműveken pedig a robbanás keltette nyomóhullám nyomait. Minden, amit a felvételen látni lehet, az egy tűz közvetlen eredménye" - mondta Konasenkov. Rámutatott, hogy a járműoszlopot orosz megfigyelő drónok kísérték Aleppóig, és addig minden rendben zajlott. Az út további részét azonban már nem figyelték meg drónokkal. "A konvoj további sorsáról csak azok a fegyveresek tudhatnak, akik a térséget ellenőrzik" - hangsúlyozta Konasenkov. A tűz ugyanis a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) offenzívájával egy időben keletkezett - mutatott rá a vezérőrnagy.

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke kedden kijelentette, hogy a segélykonvoj elleni légicsapás a nemzetközi jog egyértelmű megsértése volt, elfogadhatatlan, és súlyosan akadályozhatja a humanitárius munkát Szíriában. Az ICRC azt is közölte, hogy elhalasztja egy segélykonvoja indítását, amely négy ostromlott szíriai város lakóinak nyújtott volna segítséget. Aleppó kormányzóságban a vörösfélhold is bejelentette, hogy a légicsapás miatti tiltakozásként három napra felfüggesztik a segélyezést.

A World Vision nevű nemzetközi segélyszervezet szintén aggodalmának adott hangot. "Ez a halálos támadás ijesztő fordulópontot jelent ebben a konfliktusban - és rendkívül szörnyű fejlemény a segélyszállítmányokra váró több ezer gyerek és családjuk számára. Ezenkívül a történtek aggasztóak minden olyan szervezet szempontjából, amelyek Szíriában segítséget nyújtanak" - olvasható a World Vision sajtóközleményében. Az IFRC adatai szerint a több mint öt éve tartó szíriai polgárháborúban a vörösfélhold 54 munkatársa és önkéntese vesztette életét munkavégzés közben.