Az ENSZ népirtással vádolja az Iszlám Államot

Rámutattak, hogy a mintegy 400 ezer főből álló, etnikai-vallási kisebbséget mészárlásokkal, szexrabszolgasággal és más bűncselekményekkel próbálják igába hajtani, illetve elpusztítani, ami kimeríti a népirtás fogalmát.

A Szíriai Vizsgálóbizottság nevű szervezet 41 oldalas jelentésében sürgette a nagyhatalmakat és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegyenek további erőfeszítéseket az Iszlám Állam (IÁ) fogságában raboskodó, legalább 3200 jazidi nő és gyermek kiszabadítására, és vigyék a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé a kisebbség ügyét.

"A népirtás jelenleg is zajlik"

- hívta fel a figyelmet közleményében Paulo Pinheiro, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának felhatalmazásával működő bizottság brazil elnöke.

"Az IÁ az elképzelhető legszörnyűbb atrocitásoknak teszi ki a jazidi kisebbség elfogott tagjait"

- tette hozzá.

A bizottság kiemelt figyelmet szentelt az Iszlám Állam által 2014. augusztus 3-án a jazidik fellegvárának számító, északnyugat-iraki Szindzsárban elkövetett bűncselekményeknek. Ebben az időszakban a kisebbség több tagját elhurcolták Szíriába. A település közelében számos tömegsírra bukkantak.

A szakértők megállapítása szerint a szélsőségesek a jazidi nőket áruló rabszolgapiacok mellett internetes "embervásárokat" is indítottak, amelyekhez egy kódolt applikáción keresztül lehet hozzáférni.

Az ENSZ szakértői jelezték: neveket is tudnak kapcsolni az elkövetett bűncselekményekhez.