Az ENSZ rajta tartja a szemét a honvédségen

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága sok férőhelyes befogadóközpontok azonnali felállítására szólított fel Görögországban, Olaszországban, Magyarországon.

William Spindler genfi sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar kormány elfogadta, hogy a főbiztosság Magyarországra küldjön 300 előre gyártott házat - szerkezeti elemekre szétszerelten -, amelyek menekültek átmeneti szállásaként szolgálhatnak.

A szóvivő tudatta, hogy a főbiztosság rendkívüli segélyt küld 95 ezer ember számára Magyarországra, Szerbiába, Macedóniába és Görögországba. Üdvözölte az Európai Unió javaslatát 160 ezer menekült letelepítéséről,

és sok férőhelyes befogadóközpontok azonnali felállítására szólított fel Görögországban, Olaszországban, Magyarországon.

Spindler ugyancsak üdvözölte Washington felajánlását 10 ezer szíriai menekült befogadásáról, ám hozzátette, hogy

"az Egyesült Államok sokkal többet tehetne, és sokkal többet kellene is tennie."

A szóvivő újfent elmondta, hogy

az Európai Uniónak 2016 végére a tervében szereplő 160 ezer helyett 200 ezer embert kellene áttelepítenie a bevándorlás olyan frontországaiból mint Görögország és Olaszország.

"Kezdeti becsléseinkben ennél is magasabb számok vannak, de most arra kell összpontosítani, hogy minden EU-tagállam részt vegyen ebben a kezdeményezésben, és hogy az gyorsan valósuljon meg" - mondta Spindler.

A főbiztosság arra számít, hogy a következő hetekben és hónapokban tovább emelkedik, méghozzá gyorsan a bevándorlók száma.

"Nem fogja őket elrettenteni sem szögesdrót, sem a tengeri út veszélye. A problémára megfelelő legális útvonalak biztosítása a megoldás, olyanoké, amelyeken biztonságosan juthatnak emberek Európába" - mondta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője.