Az EU-ból is özönlenek Németországba - tavaly 48 ezer magyar vándorolt oda

A Die Welt szerint jelenleg 4,1 millió nem német állampolgárságú uniós állampolgár él az országban.

2015-ben 303 ezren hagyták el Németországot, így a nettó növekmény 382 ezer fő - írta a lap a Migrációs és Menekültügyi Szövetségi Hivatalra (BAMF) hivatkozva. Tavaly 175 ezer román állampolgár vándorolt be Németországba, csaknem 148 ezer lengyel, valamint 72 ezer bolgár, 50 ezer horvát és 48 ezer magyar. A Die Welt szerint jelenleg 4,1 millió nem német állampolgárságú uniós állampolgár él az országban, majdnem 80 százalékuk közép- vagy kelet-európai. A legtöbb uniós bevándorló az átlagosnál jobban iskolázott fiatal, aki nagyobb eséllyel lép be a német munkaerőpiacra, mint a nem uniós tagországokból érkezett bevándorlók - írta a Die Welt.  
 
Németország a legnépszerűbb célpont az uniós bevándorlók szemében. A 685 ezer fő körülbelül kétszer akkora, mint ahány uniós állampolgár bevándorolt tavaly Nagy-Britanniába. Az Egyesült Királyság nettó növekménye tavaly 184 ezer fő volt. Nagy-Britanniában 3,1 millió uniós bevándorló él, Franciaországban pedig 2,2 millió.
 
A Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló június 23-i népszavazás kampányában kulcsfontosságú volt a távozást támogató politikusok ígéretei között, hogy ha Nagy-Britannia kilép, akkor korlátozni fogja a más EU-tag országokból oda irányuló bevándorlást.
 
Németországnak fel kellene ajánlania az ott élő brit fiataloknak a német állampolgárságot, miután a brit népszavazáson főleg az idősebbek - főleg Angliában és Walesben - szavaztak a Brexitre - jelentette ki szombaton Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter pártjának, a szociáldemokrata SPD-nek a berlini kongresszusán. "Nem kellene hirtelen felhúznunk a csapóhidat" - mondta. Hozzátette, hogy az SPD mindig a kettős állampolgárság lehetőségének megteremtése mellett állt. "Ajánljuk fel  a Németországban, Olaszországban és Franciaországban élő briteknek, hogy maradjanak EU-állampolgárok az illető országban" - indítványozta.
 
A német ellenzéki Zöldek is azt szeretné, ha a britek könnyebben kaphatnának német állampolgárságot.
 
Volker Bouffier, Hesse német tartomány miniszterelnöke a Welt am Sonntag című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy "sok brit" kérelme van folyamatban német állampolgárságért.