Az EU elkaszálta a paksi bővítést

Blokkolta az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal.

Nem hagyta jóvá az Euratom a leendő paksi blokkok fűtőanyagának Oroszországból történő kizárólagos importját – közölte csütörtökön a Financial Times. Úgy tűnik, hogy a hatalmas üzletből sem a nyugat-európai sem az amerikai cégek nem szeretnének kimaradni, ehhez pedig, mint megannyiszor már lelkesen asszisztál Brüsszel.

A lap szerint Magyarország ugyan fellebbezett az EU-biztosok múlt heti találkozója idején meghozott döntés ellen, de három, a tárgyalásokat jól ismerő forrás szerint az Európai Bizottság is a döntés mögé állt. Ennek pedig az az eredménye, hogy az egész paksi bővítést blokkolták.

Új fűtőanyag-szerződést kell kötni

A Financial Times azt írta, Magyarország most két dolgot tehet, vagy új fűtőanyag-szerződést köt, vagy jogi lépéseket tesz az Európai Bizottság ellen. Hozzátették, hogy az Európai Bizottság a Roszatommal kötött szerződések közbeszerzési aspektusát is vizsgálja, de ezek a vizsgálatok még nem értek véget. A Financial Times szerint a mostani döntés tovább növelheti a feszültséget Brüsszel és Moszkva között és nagy visszalépést jelent Orbán Viktornak, aki az ukrán konfliktus ellenére körbeudvarolta a Kremlt.

A tervezett paksi blokkok fűtőanyag-ellátásával kapcsolatban múlt héten hírbe hozták az amerikai Westinghouse céget is. A hvg.hu egy magas rangú kormányzati forrástól úgy értesült, hogy kifejezetten az EU szervei lobbiztak azért, hogy a paksi beruházásnál jelenjen meg egy európai és lehetőleg egy amerikai beruházó is az oroszokon kívül is.

Egy hétfői sajtóbeszélgetésen Szijjártó Péter külügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva viszont azt mondta, nem tud a Jávor Benedek PM-s európai parlamenti képviselő által felvetett ügyről, amely szerint az amerikai Westinghouse szerepet kapna a Paksi Atomerőmű bővítésében.

Szijjártó hozzátette, hogy a Roszatom a magyar állammal kötött kivitelezői szerződése értelmében maga döntheti el, kivel működik együtt.

Giró-Szász András szerint nem igaz a blokkolás híre

Határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek.  Azt MTI kérdésére azt mondta: nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését.

Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.