Az EU keményen nekimenne az álhírgyáraknak

A túlzott buzgalomnak azonban nagyon könnyen (ön)cenzúra lehet a vége.

Martin Schulz és Heiko Maas, német igazságügy-miniszter egymástól függetlenül jelentették be a mai napon, hogy olyan európai és országos szintű törvények megalkotását kezdeményezik, melyek szigorúbban szabályoznák a közösségi médiában terjedő álhírek közlését.

Többek között a Facebook-ot is eltiltanák a hamis hírek terjesztésétől, mert ezeket a "demokráciára káros jelenségeknek" tekintik.

Németországban - nem meglepő módon - a kormányzó CDU-SPD koalíció már neki is látott egy ilyen törvénytervezet előkészítésének, ám az egyébként is agyonellenőrzött germán virtuális térben a még több kontroll már nagyon is kezd közel vinni a nyílt cenzúrához.

Schulz eközben azt hangsúlyozta, hogy összeurópai szintű megoldásra lenne szükség. Mondandójából kiviláglott: elsősorban a bevándorlással kapcsolatos álhírek terjesztését szeretné megakadályozni, de a sorok közül más szándék is kiérezhető.

"Én azt támogatom, hogy az áldozatokat törvényi eljárásokkal védjük meg"

- közölte a német eurokrata. Ebből a vájt fülűek könnyen arra következtethetnek, hogy a politikus azt sem díjazná, ha a közösségi médiában valós tudósítások látnának napvilágot a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekről.

Thomas Oppermann, német szociáldemokrata politikus egyenesen félmillió eurós bírságot helyezne kilátásba az álhíreknek teret engedő közösségi platformokkal szemben, akik szerinte nem tudtak megfelelően megbirkózni a rájuk háruló felelősséggel.

Ha ez az elképzelés valóra válik, az könnyen drasztikusan átalakíthatja a közösségi média arculatát és a hírfogyasztási szokásokat, mert benne van a pakliban, hogy a nagy oldalak egy az egyben száműzik majd a közéleti témákat, nehogy véletlenül megbírságolják őket valamiért.