Az EU minden, számára kellemetlen dologért Putyint teszi felelőssé

Egy friss jelentés nagyon elveri a port Moszkván.

Az Elnökök Értekezlete (az Európai Parlament pártelnökeit és Martin Schulz, EP-elnököt tömörítő testület - a szerk.) számára készült dokumentum a nagyhatalom számlájára írja a Brexitet, a végül sikertelen skót függetlenségi népszavazást és az európai nemzeti mozgalmak megerősödését is.

A jelentést jövő hétfőn tárják a Strasbourgban ülésező pártvezetők elé, akik arról tanácskozna majd, hogyan szabhatnak gátat az Európában egyre erősödő "populizmusnak".

A portál információi szerint a dokumentum arról számol be, hogy az oroszok közvetlenül befolyásolták mid a skót népszavazás, mind a Brexit eredményét, de a titkos kormányzati iratokat kiszivárogtató, Julian Assange nevével fémjelzett Wikileaks portál mögött is ők állnak.

A háttéranyag külön kitér az európai nemzeti mozgalmakra, pártokra is, és leszögezi: ezek a politikai alakulatok veszélyt jelentenek az EU integritására.

Oroszország stratégiájával kapcsolatban leszögezi:

Moszkva arra törekszik, hogy meggyőzze az európaiakat, hogy az unió csak az Oroszország irányából érkező "képzelt fenyegetésekre" koncentrál, míg a valós veszélyeket figyelmen kívül hagyja, és folyamatosan beavatkozik a kényes vagy megosztó európai ügyekbe.

A 35 oldalas jelentésben az is szerepel, hogy Európa az elmúlt években szisztematikus, "stratégiai kommunikációs kampányok" célpontjává vált, melyek az EU gyengeségeire összpontosítanak és amiket Oroszország irányít.

A dokumentumot nagy valószínűséggel a portálnak kiszivárogtató Mike Hookem, UKIP-es EP-képviselő (aki arról vált hírhedté, hogy nemrég kiütötte egyik párttársát) szerint azonban az egész csak azt mutatja

"mennyire aggódnak az EU vezetői amiatt, hogy az emberek kezdenek rájönni: átverték őket".

Szerinte

"az EU projekt épp azokat az embereket hagyja cserben, akiket meg kellene mentenie".