Az Európa Tanács szerint Magyarországon diszkriminálják a romákat

Most a cigányság állítólagos diszkriminációja miatt véstek be megrovást a képzeletbeli üzenőfüzetünkbe.

Kedden közzétett nyilatkozatában Nils Muiznieks annak a nézetnek adott hangot, hogy a roma népcsoport több európai országban is diszkrimináció áldozata.

A biztos irodája által nyilvánosságra hozott állásfoglalás példaként említette, hogy egyes európai országokban a hivatalos hatóságok országos vagy helyi szinten megsértik a romák alapvető emberi jogait.

A hírügynökségek által ismertetett nyilatkozat szerint a biztos ezzel kapcsolatban levelet intézett Albánia, Bulgária, Franciaország, Olaszország, Szerbia, Svédország és Magyarország kormányaihoz. A levélben a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy önkényesen zajlik a romák kilakoltatása, ami az érintettek ellehetetlenüléséhez vezet. Ez pedig megnehezíti szociális integrációjukat, továbbá megakadályozza a roma gyermekek iskolai oktatását.

A biztos arra szólította fel az említett országokat, hogy tegyenek eleget az emberi jogok biztosításával kapcsolatos kötelezettségeiknek.

Eltapsolták az integrációra szánt pénzt

A megrovás már csak azért is furcsa, mert éppen tegnap számoltunk be arról, hogy az Országos Roma Önkormányzatnak 1,2 milliárd forintot kell majd visszafizetnie az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A romák munkaerő-piaci elhelyezkedését segítő „Híd a munka világába” projektre adott uniós támogatást ugyanis értelmetlen és túlszámlázott luxuskiadásokra költötték, a pályázatot lezárni sem lehetett, mivel a pénzekkel nem tudtak elszámolni. A fideszes Farkas Flórián bele is bukott az ügybe. Jellemző, hogy már a NAV is nyomozást indított. Bizonyára ez az eset is a romák elleni diszkrimináció része.