Az év bejegyzését osztotta meg a szarajevói magyar nagykövetség

A bejegyzés kordokumentumnak sem utolsó. Ha unokáink majd azt kérdezik, mi is volt ez a Pokémon Go őrület (azért remélem, erre soha nem kerül sor), akkor bőven elég lesz ezt a pár mondatot megmutatni nekik.


 

Veszélyes vadászat

A virtuális rágcsálók és egyéb lények gyűjtése egyébként sem mindig veszélytelen. Szerdán Guatemalában egy 18 éves fiút agyonlőttek, 17 éves unokatestvérét pedig súlyosan megsebesítették, amikor magánterületre hatoltak be Pokémon Go-zás közben. A szerencsétlenül járt dél-amerikai srác az első halálos áldozata a pár héttel ezelőtt indult őrületnek.

Egy dán pokémonvadász a minap egy szennyvízcsatornában egy

felismerhetetlen holttestet talált.

A rendőrség szerint a hulla már jó ideje ott lehetett, kitéve a szél és az időjárás hatásainak. Sem a nemét, sem a korát nem tudták azonosítani.

Egy helyi portál szerint három szaúdi játékost pedig azért kapcsoltak le a hatóságok, mert vadászat közben egy katonai repülőtérről készítetek fotókat. A Pokémon játékok egyébként eleve

2001 óta be van tiltva az országban.

Az iszlám legelvakultabb irányzatai közé tartozó vahabitizmus elveire épülő királyságban másfél évtizede vallási rendeletet (fatvát) adtak ki, amely szerint a "hithű muszlimok" számára elfogadhatatlanok a rajzfilm nyomán készült játékok, mert azok "egyfajta szerencsejátéknak" minősülnek.  A játék Szaúd-Arábiában hivatalosan nem elérhető, ennek ellenére sokaknak mégis sikerült letölteni azt.

Indonéziában csak a rendőrség és a haditengerészet tagjainak tiltották meg a virtuális vadászatot. Boy Rafli Amar rendőrségi szóvivő szerdán elmondta: nem cél, hogy a tisztek függővé váljanak, és a munkájuk helyett a játékba feledkezzenek bele. A haditengerészet biztonsági okokból tiltotta meg a játékot. A politikai és közigazgatási vezetők körében azonban igen népszerű lehet a játék, mert szerdán már külön rendeletben kellett megtiltani a pokémon vadászatot

az elnöki palotában és környékén.

"Ez az elnök hivatala, nem játszótér" - háborgott Bey Mchmuddin, a palota sajtófőnöke.