"Az MSZP ismét bebizonyította, hogy egy hazug és hiteltelen párt"

Az MSZP nem vesz részt a külhoni magyarok szavazásáról tartandó ötpárti egyeztetésen. Új bejegyzéssel gazdagodott a politikai infantilizmus szótára.

Pénteken mind a három számottevő politikai párt megszólalt a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkező állampolgárok levélben történő szavazása kapcsán. Ennek apropóját a Jobbik ötpárti egyeztetése adta, mint ismert a nemzeti néppárt jövő hétfőn el szeretné érni a többi frakció támogatását annak érdekében, hogy augusztus 18-án rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalhassanak a kérdésről.

Többek között erről is beszélt közös sajtótájékoztatóján Bencsik János, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének alelnöke, valamint Szávay István, a legerősebb ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Mindkét politikus leszögezte, a Jobbik megalakulása óta szorgalmazta a gúnyhatáron túli magyarok választójogának megadását, ugyanakkor a választójogi törvény módosítása óta, azaz már három esztendeje küzd a külföldön dolgozó magyar állampolgárok ijedtén történő diszkriminálásával szemben.

Bencsik János emlékeztetett, a baloldali kormányok ideje alatt elkezdődött kivándorlás a Fidesz vezetése alatt egyre nagyobb méreteket ölt, ugyanakkor még egyetlen fideszes képviselőnek sem sikerült megindokolnia, hogy a külföldre szakadt magyarokra miért vonatkozik más szabályozás, mint a gúnyhatáron túli nemzettestvéreinkre.

Emlékeztetett arra is, hogy a választójogi törvény eredeti tervezetében még benne szerepelt a levélben történő szavazás lehetősége, azonban az a fideszes Gulyás Gergely módosítója után kikerült a szövegből.

Az, hogy a nagyobbik kormánypártnak mi a véleménye a külföldön dolgozó állampolgárok jogairól, abból Kósa Lajos adott pénteken ízelítőt. A kormánypárti Magyar Időknek elmondta:

"A Jobbik egy olyan lehetőséget szeretne kinyitni (a levélben történő szavazással - a szerk.), amely számtalan visszaélésre teremthet alapot, csak reménykedünk, hogy nem valamiféle választási trükkön vagy visszaélésen törik a fejüket".

[video:https://www.youtube.com/watch?v=l4zgQ7bABck&feature=youtu.be]

Szávay István szerint ebből a kijelentésből is sejthető, hogy a Fidesz ebben a vitában sem lesz konstruktív partner.

A jobbikos honatya azonban egy aktuális szempontra is felhívta a figyelmet - a közelgő kvótareferendum kapcsán nem áll meg az Alkotmánybíróság korábbi határozata. Ugyanis egy népszavazás esetén minden szavazásra jogosult ugyanarra kérdésre válaszol (ugyanaz a szavazólap), ezzel szemben a külhoni magyarok az országgyűlési választások során egyéni jelöltre nem, csak listára szavaznak. Ezzel magyarázták korábban a döntéshozók, hogy az elszakított területen élők más csoporthoz tartoznak, ezért levélben is szavazhatnak.

Szávay szerint, ha nem sikerül megnyugtatóan rendezni ezt a kérdést, ha a Fidesz nem támogatja a nemzeti párt tervezetét, akkor az Orbán-kormány a saját maga által kiírt kvótareferendumnak nemcsak az érvényességét, hanem a törvényességét is veszélyezteti. Az érvényességet többek között az is kockáztatja, hogy a választói névjegyzékben azok a honfitársaink is szerepelnek, akiknek a Fidesz igyekezik megnehezíteni az urnához való eljutását.

Elhangzott, a Jobbik a megoldásban érdekelt, nem ragaszkodik a választójogi törvény átfogó módosítását célzó saját javaslatcsomagjához, szívesen veszi, ha a többi párt is konstruktív módon igyekszik segíteni a külföldön dolgozó honfitársaink helyzetén. Az ellenzéki képviselő ugyanakkor elismerte, nincs a kormányban politikai akarat a változtatásra.

A honatya értékelése szerint a Fidesz és az MSZP közösen próbálják kettejük bűnének, a kivándorlásnak a következményeit elodázni, azzal hogy ne nyilváníthassanak véleményt az ország dolgairól azok a magyar állampolgárok, akik a XX. század pártjainak katasztrofális kormányzása miatt nem tudták hazánkban a megélhetésüket biztosítani - mondta.

Visszakozott az MSZP

Mint ismert, a Jobbik mellett korábban az MSZP is számos alkalommal szerette volna megváltoztatni a nyilvánvaló kettős mércét (legutóbb hétfőn tartottak erről sajtótájékoztatót a szocialisták), de a Jobbik ötlete az ötpárti egyeztetésről már megfeküdte az európai értelemben vett demokratikus baloldal legnagyobb pártjának gyomrát, és gyorsan visszakoztak, nehogy véletlenül együtt kelljen mutatkozniuk a parlamentben.
A hivatalos ok persze más. A Jobbik kezdeményezése ugyanis az MSZP szerint

"valójában Orbán Viktor és a Fidesz célját, azaz Magyarország EU-ból való kivezetését szolgálja. A Jobbik a Fidesz kérésére tette meg a javaslatát. Az MSZP nem vesz részt a Fidesz és a Jobbik ötpárti egyeztetésnek nevezett színjátékában."

Az újságírásban vörös faroknak hívjuk azt, amikor a cikkíró írás közben egyszer csak átengedi magát a tomboló elmebajnak, és cikkének végére aranylövéssel lövi szét a vénáját a tomboló injekció és őrület. Így járhattak az MSZP sajtóosztályán is, ahol azt írják.

"A Fidesznek és a Jobbiknak eddig nem voltak fontosak a külföldön dolgozó magyarok szavazatai, mostanáig csak nehezítették számukra a választójoguk gyakorlását. Ezért ez a kezdeményezés számító és hiteltelen."

Jöhetnénk most persze 2004. december 5-el, de ez már egy másik MSZP. Ja, nem.

"Az MSZP álláspontja következetes: minden magyar választópolgárnak azonos feltételeket kell biztosítani a szavazásokon!"

Nagyon gáz, de legalább hülyeség is

A szocialisták tehát a maguk módján feloldották a saját maguk által gyártott önellentmondást: európai értelemben sikerült hülyének maradniuk. Ugyanis azon kívül, hogy arcul csapnak pár százezer külföldön dolgozó magyart, még orbitális hülyeséget is csinálnak, hiszen ha a Fidesz is beadja a derekát, egy párt lesz, amely nem vesz részt a külhonban dolgozók szavazati jogának rendbetételén, az pedig az MSZP.

"Hazug és hiteltelen az MSZP"

Lapunk szocialistákkal kapcsolatos kérdésére Szávay leszögezte, az MSZP ismét bebizonyította, hogy egy hazug és hiteltelen párt, amikor esély lenne cselekedni a külföldön dolgozó magyarok érdekében, kiderül, hogy a kivándorolt honfitársaink egyáltalán nem fontosak a szocialisták számára.