Az oktatási jogok biztosa rájött, hogy lehet képet keresni az interneten


Az Aáry-Tamás Lajos által írt jelentés egyik legjobb része, mikor leírja, hogy az interneten mindenféle szörnyűséget lehet látni, ha az ember rákeres arra, hogy gólyatábor. A jelentés kitér rá, hogy a Google-lel már képekre is lehet keresni! Nem vicc, idézzük:
 
A Google Képkereső lehetővé teszi a weben kimondottan vizuális tartalomra való keresést. A keresés kulcsszavai vonatkozhatnak a képfájl nevére, a képre mutató hivatkozás szövegére vagy az oldalon a kép mellett elhelyezkedő szövegre. A képkeresés találataira kattintva könnyen megállapítható a kép eredete. 
 
Ezen a mindenki számára elérhető felületen a másodperc tört része alatt 289 000 találat jelenik meg a „gólyatábor” keresőszó begépelése után, a képek fülre kattintva pedig több ezer fotó tárul a szemünk elé. 
Nagyon fontos fejlegyzések, ám sajnos úgy tűnik, a fontos innovációt bemutató sorok nem a szakember saját gondolatai. A Wikipedia A Google szolgáltatásainak listája című anyagában ez olvasható:
 
2003-ban jelentette meg a Google a Képkeresőt, ami lehetővé teszi a weben kimondottan vizuális tartalomra való keresést. A keresés kulcsszavai vonatkozhatnak a képfájl nevére, a képre mutató hivatkozás szövegére vagy az oldalon a kép mellett elhelyezkedő szövegre. Képkeresésnél a találatokat miniatűrökként (thumbnail) mutatja. A miniatűrre kattintva a képet egy, az oldal tetején elhelyezkedő keretben mutatja, magát az oldalt pedig, ahol a képet megtalálta, egy ez alatti keretben jeleníti meg, így könnyebbé téve annak megállapítását, hogy a kép honnan származik.
Plágium ide, vagy oda, akik ennyire értenek a kompjúterekhez, azok biztosan csak megalapozott döntéseket hoznak.
 
Ha Önök is képet szeretnének keresni az interneten - akár a másodperc tört része alatt -, nyissák meg ezt a weboldalt (kattintsanak a hivatkozásra az egér bal gombjával)!