Az osztrák baloldal gyűlöletkeltéssel vádolja az FPÖ elnökét

Heinz-Christian Strache Ottokar Kernstock „Sei gesegnet ohne Ende“ (Örökké áldassék) című hazafias dalából idézett az 1955-ös osztrák alkotmány kihirdetésének ünnepén, amely 1929 és 1938 között volt Ausztria hivatalos himnusza.

Miért csináltak ebből problémát?

A szocdemek és a zöldek azért háborodtak föl a gesztus kapcsán, mert Kernstock 1923-ban, öt évvel halála előtt, megírta a "Hakenkreuzlied" (Horogkeresztdal) című nemzetiszocialista indulót.

Strache az üggyel kapcsolatban úgy reagált:

"(Kernstock himnusza) egy demokratikus Ausztria himnusza volt, amit sajnos leépítettek az ausztrofasiszták, s amelynek később katasztrofális és könyörtelen időket kellett átélnie a nemzetiszocialisták alatt."

Alexander Van der Bellen, zöldpárti elnökjelölt rögtön le is csapott a lehetőségre, és felszólította FPÖ-s riválisát, Norbert Hofert, hogy azonnal határolódjon el pártelnökétől.

A baloldali politikus szerint "Kernstock nyugodtan tekinthető azok egyikének, akik a nemzeti szocializmus útját egyengették", majd föltette a drámai kérdést:

"Vajon mi tartja vissza Hofert, hogy elhatárolódjon ettől?"

Jogi következménye is lehet a dolognak

A bécsi rendőrség szóvivője ugyanakkor jelezte, hogy vizsgálat indult az ügyben, hogy kiderítsék:

Strache a megosztással követhetett-e el bűncselekményt (Ausztriában büntetőjogi kategória a nemzeti szocialista eszmék terjesztése - a szerk.)?

Strache teli rüszttel beleszállt Merkelbe

"Angela Merkel nemcsak a leghatalmasabb, hanem "sajnos a legveszélyesebb nő is Európában"- fogalmazott Strache.Strache szerint a német kancellár a Willkommenskulturral az utóbbi évszázadok legnagyobb népvándorlását indította el:"A mi kultúránktól idegen, a jóléti rendszerünkön élősködő migránsok kontrollálatlan beáramlása reális közelségbe hozza a polgárháború lehetőségét."Merkel "egy üres frázist puffogtat", amikor a nemzetközi jogra hivatkozik - mondta.