Az utolsó idei gyógynövény és néhány őszre ajánlott teakúra

Még mindig nincs késő, hogy házi patikánkat bővítsük Isten kertjéből. A fehér fagyöngyöt ugyanis október elejétől december végéig lehet gyűjteni.

Fagyöngy

Az elbeszélések szerint a kelták annak idején szent növényként tisztelték, olyan gyógyszerként, ami minden bajra jó. A kelta „pap” arany késekkel vágott belőle a szertartás keretén belül. A fehér fagyöngy leveleit és vékonyabb szárait október elejétől december végéig lehet gyűjteni. A ragacsos bogyókat le kell róla szemezni, mert ez mérgező hatású. Ezért jelen esetben kivételesen a bolti megvásárlást ajánlanám, hiszen azt képzett, tapasztalt kezek szedték.
 
A vérnyomást szabályozza (ehhez hathetes fagyöngy-kúrát ajánlanak, lásd alább), a vérkeringést serkenti, az érelmeszesedést, cukorbetegséget gyógyítja. Jó hatással van a hasnyálmirigyre, így minden anyagcsere-problémára javallt. A vérnyomás sikeres normalizálása érdekében hathetes teakúrát ajánlanak a következőképpen: három hétig napi három, két héten át napi kettő, továbbá egy héten keresztül napi egy csészével kell belőle inni. Ez alatt a hat hét alatt hatékony gyógyulást érhetünk el a vérnyomás és a vérkeringés területén.
 
Fontos, hogy teáját kizárólag hideg vizes áztatással készítjük. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt adunk negyed liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, majd reggel kicsit felmelegítjük, és leszűrjük.
Őszi teakúrákhoz ajánlott még a csalántea (vértisztító), a kakukkfű, a csipkebogyó és az orbáncfű.

Orbáncfű

Régóta nagy tiszteletből álló gyógynövény. Az orbáncfű a legjobb sebolaj, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatása van. Az orbáncfű olaját házilag is elkészíthetjük. Ilyen formában véraláfutások, friss sérülések, nyílt sebek ellen, illetve bedörzsölve reumára is alkalmas.
 
Az orbáncfűolajhoz a napfényes időben szedett virágokkal lazán megtöltünk egy üvegcsét, finom olivaolajjal (vagy lenolajjal, ez hatékonyabb az égési sérülések ellen) felöntjük, hogy az olaj ellepje a növényt. Jól lezárjuk, néhány hétig a napon, vagy a meleg kályha közelében tartjuk. Az olaj lassan megpirosodik. Vászonkendőn átszűrjük, kifacsarjuk, és az olajat sötét üvegekben tároljuk.
 
A gyógynövények nem a mi túlurbanizált, rohanó világunkhoz igazíttattak, ezért hatásukat kissé másképp fejtik ki, mint a gyógyszertári készítmények. Ez okból a teakúrákat megelőzés gyanánt ajánlott fogyasztani és alkalmazni. Ideális, ha az őszi, esős, fázós időkben már meg is kezdjük a gyógyteák fogyasztását: minden reggel készítünk egy-egy személyre, egészségi állapotra és időjárásra szabott keveréket, a reggeli fázósságra meg is isszuk azon melegében, enyhítve ezzel a reggel fáradalmait, és elkerülve a hideg időkben oly gyakori megbetegedés gyötrelmeit.
 
Fogyasszuk hát őket egészségünkre!