Azbesztmentesítésért küzdenek

Uniós jogelvek átültetésével, az azbesztmentesítés költségeinek átvállalásával és a megbetegedettek gyógyításával, kárpótlásával segítene a Jobbik.

A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben annak érdekében, hogy megkönnyítsék és felgyorsítsák az azbesztmentesítést - jelentette be Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett, a probléma továbbra is valós: hiszen bár az egykori zagyvaszántói azbesztgyár törmelékét elszállították, a mentesítés minősége erősen megkérdőjelezhető, ezért Hatvan környékén, Zagyvaszántó és Lőrinciben továbbra is súlyos problémát jelent az azbeszt. Ráadásul a veszélyes anyagot sokan felhasználták a házépítés során, s mindezek tetejébe számos illegális lerakó is létesült a környéken.

Az elmúlt hónapokban külsős jogászokkal, a Jobbik Európai Parlamenti képviselőivel és más kárszakértőkkel megvizsgáltuk, milyen megoldási lehetőségek vannak arra, hogy ez a környezetkárosítás ne követeljen több emberéletet - emlékeztetett Sneider az azbesztszennyezés halálos áldozataira.

Kiemelte: Morvai Krisztina és Balczó Zoltán felkutatta azokat az uniós jogelveket és irányelveket, amelyek alapján egyértelművé vált, az azbesztmentesítés érdekében a kohéziós alapból támogatásokat lehet lehívni (lévén az azbeszt európai szintű probléma). Persze csak akkor, ha ez az operatív programokban megjelenik, de tudtunkkal, Magyarországon egyetlen programban sem szerepel ez a cél - mondta.

A Jobbik határozati javaslatának értelmében, azoknak a magánszemélyeknek, akiknek a portáján megtalálható az azbeszt, ők maguk szeretnék megtisztítani a saját lakókörnyezetüket, akkor ne kelljen többszörös árat fizetniük az elszállításért, a felmerülő költséget az állam vállalja magára - mondta.

A javaslat másik nagyon fontos pontja, hogy az állam hozzon létre egy alapot, amely segítségével fel lehessen térképezni és megszüntetni a hazánkban található azbesztszennyeződéseket. Harmadik pontként a megbetegedettek gyógyítását és kártérítésüket az állam vállalja fel, végül pedig az uniós jogelveket ültessék át a magyar jogrendbe.
ghj

Juhász Szilárd, Lőrinci jobbikos önkormányzati képviselője emlékeztetett: az ott élők maguk kezdték el, természetesen önerőből lakásuk, házuk azbesztmentesítését, ennek szakszerű eltávolítási költsége nagyon megterhelte az ott élőket, családokat. Szeretnénk emellett a bizonyítási eljárásokat egyszerűsíteni, hiszen amellett, hogy a károsult családok, emberek mind mentálisan mind fizikálisan nagyon rossz állapotban vannak - sokuknak csak heteik vannak hátra, még hosszadalmas pereskedések és szinte lehetetlen bizonyítási eljárások is terhelik az életüket - mondta Juhász. Szeretnénk, ha a kormány befogadná ezt a határozati javaslatot. A helyi sajtó csak "karácsonyi ajándéknak" hívta a mentesítés megkezdését, most ezzel a szókapcsolattal élve, legyen az azbesztprobléma teljes megoldása a "húsvéti ajándék".