Azbeszttel szennyezik a földet Somogysárdon

Egy újabb azbeszt-szennyezést leplezett le a Jobbik, 48 órát kapott a vállalkozó arra, hogy a kárrendezés megtörténjen.

A Jobbik két napot adott a felelősnek, hogy eltüntesse a hulladékot, utána feljelentést tesznek. Szőcs Norbert elmondta, hogy egy elektronikus építési napló fénymásolatát kapták meg, amelyből kiderült: Somogysárdon a Somssich­kastély felújításakor a tetőzetet alkotó palát egy nagyobb részen lecserélték, és a pala jelentős többségét eltemették a műemléki védettségű területen, mivel az építési napló szerint csak a törmelék egynegyedét szállították el.
 
A pala azonban azbeszt­tartalmú, a napló szerint 1,2-­1,3 tonna törmelék van eltemetve a területen, ami súlyosan környezetszennyező.
 
Szőcs kifejtette, hogy az építkezés fővállalkozója a Pécsi Építő és Tatarozó Kft. (helyesebben: Zrt.), a megbízott építési vállalkozó monogramja pedig B. L.
 
A politikus elmondta, hogy a vállalkozónak 48 órát adnak, hogy megszüntesse a környezetszennyezést, utána feljelentést fognak tenni a rendőrségen. A megyei elnök hozzátette, hogy az alvállalkozóit sem fizette ki a megbízott építési vállalkozó, ezt is rendeznie kellene.
 
Szőcs elmondta, hogy nem elsősorban a feljelentés a céljuk, hanem a környezetet megóvása, ezért a 48 órás határidő. Ha ez idő alatt nem lesz érdemi fejlemény, akkor viszont megteszik a rendőrségen a feljelentést.