Nem vizsgálják, kinek a zsebében landoltak az azeri pénzek

Hiába a feljelentések, az ügyészség nem indít nyomozást.

A jobbikos képviselő úgy fogalmazott, hogy az elmúlt években minden napra jutott egy olyan korrupciógyanús ügy, amelyet "valamelyik hatóság elkent".

A politikus szerint sajnos 2017-et is egy ilyen üggyel kell zárni, mégpedig az azeri korrupciógyanús pénzmozgásokkal.

Staudt Gábor emlékeztetett, hogy egy nemzetközi újságíró szervezet tárta fel az azeri pénzmozgásokkal kapcsolatos korrupciós ügyeket, akik arra jutottak, hogy 2,9 milliárd dolláros korrupciós alappal európai politikusokat próbáltak megkenni. A több mint tizenháromezer oldalas dokumentum szerint magyar személyekhez legalább kilenc millió dollár kerülhetett ebből a pénzből, méghozzá pont abban az időszakban, amikor diplomáciai vihart kavarva Magyarország kiadta az azeri baltás gyilkost.

Staudt Gábor sajtótájékoztatója (2017.12.29)

Tényleg egyik nyomozóhatóság sem kíván érdemben foglalkozni a korrupciógyanús azeri pénzmozgások ügyével?

A képviselő a dokumentum nyilvánosságra kerülése után feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, pénzmosás, illetve bejelentési kötelezettség elmulasztásának gyanújával. A feljelentést tett továbbá az Átlátszó.hu is, ám különböző okokra hivatkozva nyomozást egyik feljelentésnél sem rendeltek el a hatóságok.

Staudt Gábor szerint ez is jól példázza, hogy hogyan működnek ma a hatóságok. Amennyiben fideszes érintettség van az ügyben, akkor vagy egyáltalán nem vagy nem megfelelően végzik a feladatukat, ha ellenzéki pártokról van szó, akkor akár a törvényeket is áthágva lépnek fel ellenük.

"Ez pedig soha nem a demokráciákra volt jellemző, inkább a diktatúrákra."

Elkenik a gyanús azeri pénzek ügyét?

Felidézte, hogy egy nemzetközi újságíró szervezet szerint 2012 és 2014 között 2,9 milliárd dollárt utalhatott át Azerbajdzsán feltehetőleg korrupciós célra különböző országoknak, s ebből 7,6 millió dollár 3 magyarországi cég bankszámlájára érkezett. Hozzátette: az utalások az azeri baltás gyilkos kiadatása után történtek.