"Azért vagyunk itt, hogy kiálljunk az országért"

Szekszárd után Röszkén folytatódott a Jobbik tüntetéssorozata a bevándorlás ellen.

Az első felszólaló Tóth Péter, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy az országba érkezett 150 ezer migráns a kertjeink és házaink előtt vonul el, felzaklatva a falvainkat. A rendőrség nem volt elég, hogy feltartóztassa az illegális bevándorlókat. Röszkéről Szegedre mennek, „ahol van egy fura úr, Botka László, aki szerint nincs is migráns probléma”. Tóth arra hívta fel a figyelmet, hogy a migránsok szemetet hagynak a maguk után, amire Botkának csak annyi a válasza, hogy majd több konténert tesznek ki.

A jobbikos képviselő új jelenségnek nevezte, hogy a térségben megjelent a nemzetközi embercsempészet. Állítása szerint a benzinkutakon hónapok itt tevékenykednek, gazdagodnak. A cigányság is részt vesz az embercsempészetben. A rendőrség pedig nehezen, döcögősen látja el a feladatát. Tóth fontosnak jelezte a honvédség bevetésének a lehetőségét. A magyar katonákra szükség van, hogy a mindennapok nyugalmát meg tudják védeni.

Tóth Péter az egészségügyi kockázatra is rámutatott a migráció kapcsán: az illegális bevándorlók azonosítatlan típusú betegségeket hoznak be, a szegedi klinika fertőző osztályára alig tudnak magyar embert fogadni, mert tele van migránsokkal. Megjegyezte: erősíteni kell az egészségügyi pontokat, a beteg, fertőzött migránsokat karanténba kell zárni.

A szegedi jobbikos önkormányzati képviselő a civilizációs konfliktus kapcsán kifejtette:

az Európai Unió a jelenlegi intézményrendszerével nem lesz képes megoldani a migrációs helyzetet, erre csak a nemzetek Európája lehet képes.

Hangsúlyozta: le kell zárni a déli határszakaszt, és vissza kell fordítani mindenkit. Szerinte, ha most nem cselekszünk, akkor 10 év múlva az Iszlám szélsőséges formáit nem tudjuk majd megállítani.

Kőkemény fellépésre van szükség

Kedves magyar, bennszülött testvéreim – kezdte beszédét Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, aki azt is elárulta, nem véletlenül köszöntötte így a röszkeieket, hiszen most minden korábbinál jobban meg kell védeni a magyarságot.

Kőkemény markáns radikálisan kell fellépnie egy magára való nemzetállamnak a bevándorlással szemben”

– mondta Z. Kárpát. Hozzátette: generációk sora küzdött azért, hogy itt lehessünk és magyarul beszélhessünk.



A Jobbik alelnöke tudatosan szervezett inváziónak, lakosságcserének nevezte a migrációt, szerinte a migránsokat tévesen nevezik menekülteknek.

Z. Kárpát Dániel megismételte a Jobbik korábban többször is ismertetett álláspontját: fel kell mondani a dublini egyezményt, hogy ne lehessen visszadobálni Magyarországra a migránsokat Nyugat-Európából. A határt pedig hermetikusan le kell zárni.

A kormány ne „csicskuljon” be az Európai Uniónk, és csapjon oda az asztalra a magyarok érdekében. A politikus emlékeztetett rá, Magyarország nem avatkozott be Líbiába, Szíriába, mégis mi álljuk a számlát.

Z. Kárpát Dániel azt mondta: azért küzdöttünk, hogy a saját magunk arcára alakítsuk az országot, saját maguknak gyarapítsuk, építsük.

Azért vagyunk itt, hogy kiálljunk az országért

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: nem azért érkeztek Röszkére, hogy fokozzák a feszültséget, hanem azért hogy kifejezzék a magyar emberek akaratát. Míg a Fidesz van többségben az Országgyűlésben, addig kötelességük közvetíteni az, hogy mit akarnak a magyar emberek.



Magyarországnak nem dumára, kommunikációs termékekre, hanem megoldása van szükség. Nem lehet a magyar embereke félrevezetni és becsapni – jelentett ki a Jobbik elnöke.

A balliberálisoknak az üzente, hogy nem gyűlölnek és nem gyűlölködni jöttek.

„Csak egy dolgunk van, hogy szeressük Magyarországot, de nagyon. Azért vagyunk itt, hogy kiálljunk az országért.”

Vona szerint valóban humanitárius katasztrófáról beszélhetünk, de ez a kérdés ma már inkább úgy merül fel, hogy mi lesz szegény Magyarországgal. Hozzátette: fontos, hogy megőrizzük emberségünket is. Akik átjönnek, azok is emberek, de az a különbség köztünk és köztük, hogy ez a mi hazánk. Ez a humanitárius katasztrófa: közegészségügyi, szociális, közfoglalkoztatási és közbiztonsági veszéllyel fenyeget.

A Jobbik elnöke kitért Ukrajnára helyzetére is: reális veszélye van annak, hogy kétmillió menekült indulhat el. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy valóban megvédjük a magyar határt.

Vona Gábor úgy fogalmazott: a migráció ügyében összeurópai megoldásra várni dőreség, „nem lesz, ha lesz, késő lesz és az nekünk rossz lesz”.

Minden kultúrát tisztelünk, szeretünk, de mindenkit a saját országában

A Jobbik elnöke hangsúlyozta: saját magunkat kell megvédeni. Az uniós normákon túllépett a történelem, mert ilyen helyzetre nem készült fel az Európai Unió. Ha vita lesz Brüsszelben, akkor azt vállalni kell. Meg kell szegni az uniós normákat, mert az élet erre kényszerít minket. A kerítésre épített kormányzati propagandával, Habony Árpáddal nem lehet megvédeni az országot.

Vona rámutatott: emberi erővel megerősített határzárra van szükség. Ha ehhez a honvédeinket haza kell hívni, akkor haza kel hívni.

„Afganisztánból haza kell hívni őket, hogy itt védjenek meg minket afgánoktól”.

A Jobbik elnöke emlékeztetett rá, hogy a 2007-ben életre hívott Magyar Gárdára most szüksége lenne az országnak. A 2010-es választás után megkérdezte Orbán Viktort, hogy hogyan lehetne törvényes keretek között működtetni a Gárdát, de akkor a miniszterelnök azt mondta: majd akkor lesz Magyar Gárda, ha a Jobbik megnyeri a választást.

A Jobbik álláspontja: azt kell elérni, hogy a magyar határon mindenkit válogatás nélkül, visszafordítsanak.

„Minden kultúrát, vallást tisztelünk, szeretünk, de mindenkit a saját országában.”

Amennyiben a migránsokat beengedjük, vagy visszatoloncolják őket Nyugat-Európából, matematikailag levezethető folyamat, hogy társadalmi konfliktusok lesznek.

A csütörtökön kezdődő parlamenti ülésen a Fidesz és a Jobbik biztosítani fogja a kétharmados többséget a honvédség határon való bevethetőségéért. A két pát közötti különbség azonban az, hogy a Jobbik szerint Alaptörvényt kell módosítani, hogy a törmelékpártok (Együtt, PM, DK) ne tudjanak alkotmányos vizsgálatot kérni. „Meg kell teremteni a jogi alapját, biztonságát a honvédség bevetésének.

De nem díszőrségre van szükség, hanem arra, hogy kellő felhatalmazással és erővel tudják megvédeni az országot emberi élet kioltására nem alkalmas eszközökkel.

„Ha olyan eszközökre lesz szükség, amiket a magyar emberek ellen 2006-ban bevetettek, akkor be kell vetni”.

Vona szerint a kormány két dolgot tehet: vagy átveszi a Jobbik programját, vagy meg fog bukni, és akkor a Jobbik fogja megoldani a problémát. Mert az a kommunikáció, amit a kormány felfújt, rá fog esni a fejükre, de ezt a Jobbik nem szeretné. Ez nem pártpolitikai kérdés, azt szeretnénk, hogy a kormány oldja meg és védje meg az országot.

A Jobbik elnöke leszögezte: Magyarország a magyaroké, ez a jelszó párthovatartozástól függetlenül, hogy ebben az országban magyarul élhessünk 50 vagy akár 100 év múlva is.

A beszédeket követően a több száz demonstráló a határra vonult a drótakadályhoz, hogy élőláncot alkotva mutassák meg, hogy kéne védeni a szerb-magyar határt, ám a rendőrök ezt nem engedték és felszólították a tüntetőket a helyszín elhagyására.

Béli Balázs fotógalériája: