Kellemetlen szigorítást vezetett be az OTP a babavárós igényléseknél

Kellemetlen szigorítást vezetett be az OTP a babavárós igényléseknél

Többek között a babaváró hitel esetében is növelte az elvárt jövedelemszintet az OTP Bank, írja a bank360.hu.

A lap szerint az OTP Bank a mai naptól befogadott hiteligénylések esetén jelentősen szigorítja a lakossági hitelhez jutás feltételeit, és ez a szigorítás előszele lehet annak, ami a válságkezelésre létrehozott 5,9 százalékos THM-es új személyi kölcsön igénylőire vár.

Úgy értesültek, hogy az OTP esetében a hiteligényléshez szükséges minimum jövedelmeket a mai nappal a jelzáloghiteleknél és babaváró hitelnél

75 000 forintról 100 000 forintra emelték, míg áruhitelek esetében 40 000 forintról 75 000-re nőtt az elvárt minimum jövedelem.

Már ezzel is sokan eleshetnek az igényléstől, ugyanakkor ennél is komolyabb érvágást okozhat az, hogy a bank az alábbi jövedelmeket kizárta a jövedelemforrásokból:

  • Napidíj
  • Osztalék
  • Külföldről származó jövedelem (kivéve nyugdíj)
  • Bérleti díj
  • Valamint nem fogadják el a határozott idejű munkaviszonyból származó bért, kivéve honvédségi vagy minisztériumi alkalmazottaknál.

A határozott idejű munkaviszonyok figyelmen kívül hagyása azt jelenti, hogy az igénylő házaspárok esetében jelentősen kevesebb jövedelem kerül kiszámítása, ezáltal a például a babaváró hitel megajánlott összege is kevesebb lehet a maximális 10 millió forintnál. A lap szerint ingatlanhitelekre is ez a szabály vonatkozik, itt az egész igénylés bukhat.

A Bank360 szerint a mostani módosítások már a folyamatban lévő igényléseket is elkaszálhatják. 

A kormány által kezdeményezett új, 5,9 százalékos THM-mel maximalizált fogyasztási hitelek kapcsán pedig arra mutat rá a szakportál, hogy a feltételek igencsak szigorúak lehetnek, mert a bankok ilyen alacsony kamattal csak a „megbízható” ügyfeleknek adnak hitelt, ez pedig a tehetősebb embereket jelenti.

A babaváró hitel igénylési feltételei bankonként eltérőek, az érintetteknek megéri összehasonlítani valamennyi pénzintézet elvárásait.