Ezen a magyar plakátaukción megszerezheted a poszterek Moby Dickjét

Ezen a magyar plakátaukción megszerezheted a poszterek Moby Dickjét

A Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium által immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre ezúttal online formában a plakátaukció, mely során valódi ritkaságok is kalapács alá kerülnek. A múlt század magyar grafikusművészetét reprezentáló, 150-nél is több tételből álló online aukción filmes, zenei, kiállítási, propaganda- és reklámplakátok megszerzésére is lehetőség nyílik november 20-án.

A falak ékszerei

A Falra fel! aukció nem kisebb feladatra vállalkozott az elmúlt években, minthogy a kulturális élet egy eddig le nem fedett szegmensét széles körben is ismertté tegye: itthon, a nyugati trendekkel ellentétben ma még viszonylag ritkán köszön ránk magánlakások faláról egy-egy eredeti plakát, holott az árverés katalógusát végigböngészve olyan magyar és külföldi filmes anyagokra, reklám, propaganda, és kiállítási darabokra bukkanhatunk, melyeket eredetileg tömeggyártásban nyomtattak, mára viszont alig néhány példányban lelhetőek csak fel. Szóval ha valaki tényleg egyedi, értéket képviselő grafikai munkával szeretné díszíteni otthonát vagy irodáját, akkor annak ajánlatos lesz akár licitháborúba is bonyolódnia.

Amire érdemes lesz számítani, ugyanis, ahogy azt az egyik szervezőtől, Badits Marcelltől, plakátos körökben, csak Plakátfiútól megtudtuk több olyan grafika is akad, ami körül versenyhelyzet alakult ki:

Ott van a Tango és Cash plakátja, ami nem számít filmtörténeti kuriózumnak, mégis három emberről már tudok, akik licitálni fog rá. Vagy említhetném a 42 darabos Bud Spencer és Terence Hill gyűjteményt, amire szintén többen bejelentkeztek.

 

Kincs, ami nincs, mégis van

Stílusunkhoz illő falra valót nem lesz nehéz találni a több mint 150 plakát között, amely filmes fronton felöleli Bud Spencer és Terence Hill közösen forgatott teljes életművét a Szuperhekusoktól a Különben dühbe jövünkön át egészen a Kincs, ami nincsig, ami most úgy fest mégis van. Mindemellett, ha az ajánlattétel közben az Erő velünk van gyermekkorunkat is megidézhetjük a Star Wars, Indiana Jones, a Jó, a rossz és a csúf, Ben Hur, a Profi, a Szakasz, a csodálatos Amélie, Borsalino, a Dühöngő bika, a Nagy balhé, Pat Garret és Barbarella falragaszának megkaparintásával.

A mozgókép világa mellett a szocialista termékek promócióját erősítő grafikák is képviseltetik magukat, mint a Fabulon, a Sztár üditő, a Triál, az Ofotért, a Fékon, vagy a tejivást népszerűsítő Egy pohár tej, amik mellet egészen érdekes kontrasztot biztosítanak a rendszerváltás korát idéző tételek a Fidesz; a Minden jót magyarok! vagy Orosz István koronás, címeres alkotása.

Mint megtudtuk, a korábbi Falra fel! aukciók alkalmával nagy sikert aratott a zenei válogatás, így idén sem maradhattak le a legnagyobb hazai zenekarok, mint a Bonanza Banzai, az LGT, a Pál utcai fiúk, az Illés és Koncz Zsuzsa, Bartók, a Vágtázó halottkémek, a Trottel-Aurora és A bál népszerű dallamaira emlékeztető kétdimenziós anyagaik.

Most érdemes belevágni a gyűjtésbe

Mint megtudtuk Plakátfiútól Magyarországon a poszterek gyűjtése még felfutóban van, vagyis, a plakátok egyelőre nem jelentenek akkora értéket, mint például egy Csontváry festmény, így jó áron lehet őket beszerezni: egy birtokunkba jutott darab a jövőben pedig jócskán megnövelheti az értékét.

Az sem utolsó szempont, hogy jelenleg egy szűk réteg érdeklődési köréről beszélhetünk, emiatt az árverésen nagyobb esélyünk lehet arra, hogy egyedülálló alkotásokhoz jussunk:

Az aukciókon van egy kemény mag, akik rendszeresen kitartanak mellettünk, időről időre egy-két új arc is felbukkan, olyanok, akikről nem is gondolná az ember, hogy ilyeneket gyűjt.

Mint miden hobbi, ez is komoly szakértelmet igényel

A plakátok legnagyobb problémája, hogy sérülékenyek, sok helyet foglalnak és nehéz velük bánni.

- hangsúlyozta lapunknak Badits, aki kifejtette, hogy leginkább emiatt a nehézségek miatt nincs még idehaza erre specializálódott bolt. Mint sok más hobbihoz hasonlóan, a plakátgyűjtés sem ér véget a vásárlásnál. Ő például rendszeresen mozgatja a gyűjteménye részét képező darabokat, hogy ezzel biztosítsa számukra a megfelelő légmozgást, így elkerülve a dohos szag kialakulását. De a szakértő szerint emellett érdemes lehet odafigyelni a páratartalomra, a hőmérsékletre és a tárolásra is, pont mint a méregdrága szivarok esetében.

Mint minden kedvtelésből űzött szenvedélyt, a plakátgyűjtést is lehet mesterfokra járatni:

Vannak a gyűjtőknek fázisai, amíg eljut A-ból B pontba. Ismerek olyat, aki például csak Federico Fellini filmjeinek plakátjait gyűjti, de tudok olyanról is, aki egyetlen film különböző országokban megjelent grafikáit keresi, ami nem kevés kitartást és erőfeszítést igényel. Ha az 1979-ben bemutatott Apokalipszis most plakátját vesszük alapul, annak csak Thaiföldön három, idehaza pedig négy verziója jelent meg. Arról nem beszélve, hogy bármikor szembe jöhet egy olyan ritkaság, amiről nem is tudott az ember. A mostani aukción is akad egy ilyen példány, a Szinbdád, amit a Múzeum Antikvárium tulajdonosa eddig nem ismert. 

Amivel kezdőként nem nyúlhatsz mellé az aukción. Tanácsok egy profitól

Ha megjött a kedve a plakátgyűjtéshez, de teljesen kezdő és fogalma sincs mire lenne érdemes licitálnia a Falra fel! árverésen, Plakátfiú most elmondja önnek melyik az a grafikai mestermű, amivel biztosan nem foghat mellé, ráadásul idővel még akár profitálhat is belőle:

Ha befektetésként gondolok a vásárlásra, akkor biztosan egy Csillagok háborúja plakátot vennék, mert azt külföldön, a jövőben valószínűleg többért tudom eladni, mint amennyiért hozzájutottam. De a Fellini plakát is jó döntésnek bizonyulhat.

Akik viszont egyből a profi ligába igazolnának, és úgy érzik a plakátok Moby Dickjénél kevesebbel nem érik be, azoknak akad az aukció tárgyai között egy kimondottan különleges és egyedi darab:

Van egy elképesztően ritka plakát, az Emlékeim régi Pekingről (1982), amit Árendes József külföldön is nagy karriert befutott grafikus készített. Tizenéves pályafutásom alatt, amióta plakátokkal foglalkozom ez a második példány, amivel találkoztam. Az alkotás ráadásul egy remek történettel is rendelkezik, ami nagyon fontos és vonzóvá tesz egy plakátot az eladása során. Biztos vagyok benne, ha erre senki nem licitál, akkor én fogom megvenni az aukciót követően.

A katalógust végigböngészve láthatjuk, hogy a kikiáltási árak 10 ezer forinttól egészen 50 ezer forintig terjednek, ami gyorsan felszaladhat és ha a tavalyi árverést vesszük alapul, ahol a legnagyobb nyertes licit a Star Wars: A Birodalom visszavág plakátjára érkezett 280 ezer forintos ajánlatként, mondta Tóth Tamás a Múzeum Antikvárium egyik tulajdonosa, akkor jobb, ha felkészülünk rá, hogy a ritkaságnak itt is ára van.

Az aukció november 20-án, este hét órakor kezdődik online, ide kattintva, míg a plakátaukció katalógusát itt lehet megtekinteni a falak következő ékszerének kiválasztásához.