Baj van! A Lázár János vezette szövetségben nemcsak az eltűnő pénzek okoznak gondot

Baj van! A Lázár János vezette szövetségben nemcsak az eltűnő pénzek okoznak gondot

A teniszszövetség vezetése "sajnos elveszi a gyermekeink álmát, ez a vezetés tönkreteszi a sportot".

A Lázár János építési és közlekedési miniszter vezette Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) korábban 3 milliárd forintot kért a szervezetben jelentkező pénzhiány orvoslására. Több mint 13 milliárdot fordítottak erre a célra, de ebben a mérkőzésben szettet még nem nem nyertek, pert viszont veszítettek. Már a teniszező gyerekek szülei is drámai hangvételű levelet írtak a szövetség elnökségének.

Sportnyelven szólva, nem sok ászt ütött be mostanában a Magyar Tenisz Szövetség. A korábbi elnöktől, Szűcs Lajos fideszes képviselőtől a szövetség vezető pozícióját párttársa, Lázár János vette át. Már akkor kiderült, több mint hárommiliárd forint szükséges a sportszervezet anyagi helyzetének rendezésére. Így vagy úgy ez a pénz hiányzott a kasszából. Lázár János rendrakást ígért, ám az elnök tervei nem egészen valósultak meg, ugyanis legutóbb Markovits László, az MTSZ szakmai alelnöke, az Indexnek adott interjújában kiemelte, a konszolidációra költött összeg már több mint 13 milliárd forintnál tart, és a sportág rendszerszintű hazai fejlődése egyelőre még várat magára. Legutóbb az N1TV kérdezett rá Lázár Jánosnál a szövetség pénzügyi állapotára, aki

láthatólag menekült a témától, sőt a szövetség alelnöke által korábban nyilatkozott 13 milliárd forintról is csak annyit mondott, hogy nem ennyi az ominózus összeg.

Feljelentések nem sok eredménnyel

Legutóbb első fokon pert vesztett a szövetség korábbi főtitkárával, Richter Attilával szemben - adta hírül az rtl.hu. A Magyar Tenisz Szövetség több mint 250 millió forintot követelt a leváltott sportvezetőtől arra hivatkozva, hogy felhatalmazás nélkül írta alá a később lemondott magyarországi WTA-tenisztorna rendezéséről a szerződést. Bár elnökségi határozat valóban nem hatalmazta fel aláírásra Richtert, a bíróság szerint nem önállóan cselekedett, a szövetség korábbi elnöke,

a fideszes Szűcs Lajos, a szövetség korábbi elnöke egy konferenciahíváson hatalmazta fel a szerződés megkötésére.

A torna lemondásáról sem egymaga döntött, előtte tájékoztatta arról az elnökséget, és a lépés anyagi következményeiről is. A Kecskeméti Törvényszék ítélete szerint

ehelyett a szövetségnek kell még fizetnie Richternek mintegy 16 milliót, mivel ennyi kifizetetlen bérrel tartoznak a korábbi főtitkárnak.

Lemondások, gazdasági perek

Lemondott a Magyar Tenisz Szövetség háromfős ellenőrző testületének két tagja, a harmadik pedig vádlott egy költségvetési csalással kapcsolatos ügyben. Szintén az rtl.hu számolt be arról, hogy Fehér Tamás és Paulik György távozott a testületből, a harmadik tag Homonnay Géza pedig vádlott, - nem a szövetséghez kötődően - egy költségvetési csalással kapcsolatos ügyben. Két munkaügyi perben sincs a szövetségnek "szettlabdája". Az egyiktől Markovits László alelnök szerint visszaléptek, mert menet közben jogilag okafogyottá vált az érvelésük, hiszen az állam átvállalta a perben érintett teljes adósságot. Igaz, azt ő is elismeri, hogy a károkozás megtörtént. A másik pedig a már korábban említett korábbi főtitkárral szembeni folyamatban lévő munkaügyi perük, amelyben a bíróság úgy ítélte meg, hogy a volt főtitkár nem töltött be vezető tisztséget a szervezetben, így az aláírásával tett kötelezettségvállalása csak korlátozott felelősséggel terheli.

Szülők aggódó levele az elnökségnek

Hatalmas baj van! A teniszsportág romokban.

Így kezdődik az a levél, amelyet a Teniszezők Szülői Köre írt a szövetség elnökségének és főtitkárának. A levélből kiderül, hogy a szülők csalódtak az MTSZ vezetőségében. Idézet a levélből:

"Sajnos az elmúlt időszakban azt is láttuk, hogy az MTSZ ahelyett, hogy az utánpótlásra költené a pénzt, hogy programokat építene, a hibákat javítaná, jutalmakat oszt, új autókat vásárol, miközben az ellenőrző testület tagjai sorban mondanak le kényes ügyeik miatt. Szinte nincs támogatás. Alig van verseny. Van is és nincs is válogatott. Minimális a tájékoztatás. A versenyzóna továbbra is használhatatlan. Sokadik ígéretre sem sikerült egy év alatt létrehozni azt a fejlesztést, amely biztosítja a sportolóknak, hogy a sportorvosi lejártával is tudjanak nevezni vagy belépni a rendszerbe."

A levélben írnak olyat is, hogy a fiatal sportolóknak folyamatosan szembesülniük kell a pályák sokszor áldatlan állapotaival, a nem túl igényes szervezéssel, a mellőzöttség érzésével. A levél szerint a sportágban az utánpótlásnevelés hiánya tapasztalható. A levélírók így fogalmaznak:

"Vártunk, ahogy az elmúlt három évben tettük, de ki kell mondanunk, hogy ez a szövetség, ez a vezetés sajnos elveszi a gyermekeink álmát, ez a vezetés tönkreteszi a sportot. Egyre nagyobb a lemorzsolódás a teniszezni akaró és tudó gyerekekből, amíg más országban a megtartásuk a cél, belőlük lesz majd hosszútávon az újabb bázis, és szakmai stáb. Baj van! Hogyha így haladunk, nem lesz új Fucsovics Marcink vagy Babos Timink."

Mindent összevetve, Lázár János miniszter, amikor átvette az MTSZ elnöki posztját, konszolidációt és megoldásokat ígért a problémákra. A jelenlegi állapotot alapul véve ez nem halad olyan jól, mint akár a Budapest-Belgrád vasútvonal építése.

(Címlapkép: Lázár János - Béli Balázs/Alfahír)