Bajban a korrupt államfő

Megfosztotta a parlament a korrupció gyanújába keveredett guatemalai elnököt a mentelmi jogától.

A 158 törvényhozó közül 132 volt jelen és mind arra szavazott - a kormánypárti és ellenzéki képviselő egyaránt -, hogy fosszák meg a nyugalmazott tábornokot az államfői tisztséggel járó mentelmi jogától. A parlamenti döntéshez kétharmados többségre volt szükség.
 
A korrupciós botrány lényege, hogy egyes kormányilletékesek kenőpénzeket fogadtak el importőröktől, akik cserében nem fizettek behozatali vámokat, és ezzel dollármilliókkal károsították meg az államot. Roxana Baldetti alelnök májusban lemondásra kényszerült, mert kiderült, hogy személyi titkára, Juan Carlos Monzón a bűnözői kör vezetője. Monzónon kívül mintegy ötven köztisztviselő és magánszemély ellen indult eljárás. Augusztusban a kabinet öt minisztere is lemondott, Baldettit pedig őrizetbe vették csalás és vesztegetés vádjával.
 
Thelma Aldana legfőbb ügyész a hatósági rajtaütések során megszerzett dokumentumok alapján megfogalmazta annak a gyanúját, hogy az államfő is közvetlenül érintett a korrupciós botrányban.
 
Pérez Molina határozottan tagadja, hogy köze lenne a botrányhoz és nem hajlandó lemondani.
 
Most vasárnap elnökválasztást tartanak Guatemalában. Pérez Molina az alkotmányos megkötések miatt nem indulhatott újra a tisztségért. Az előírások szerint az elnök a megválasztott utód januári beiktatásáig hivatalában marad.
 
Az államügyészség letartóztatási parancsot adhat ki a mentelmi jogától megfosztott elnök ellen. Amennyiben vizsgálati fogságba vagy házi őrizetbe helyezik, alkotmányjogászok szerint Pérez Molina elveszíti hivatalát, s az államfői teendőket Alejandro Maldonado alelnök látná el ideiglenesen.