Két év múlva teljesen átalakul a Bajnokok Ligája

Két év múlva teljesen átalakul a Bajnokok Ligája

Hivatalossá vált, hogy a 2024/25-ös idénytől 32-ről 36-ra növelik a labdarúgó Bajnokok Ligájában résztvevő csapatok létszámát. Az európai szövetség (UEFA) keddi közleménye szerint a főtábla lebonyolítása is változik, ugyanis az őszi csoportkört egy közös alapszakasz váltja fel, melyben minden együttes nyolc-nyolc-nyolc meccset vív majd, nyolc rivális ellen.

Minden gárda négy hazai és négy idegenbeli összecsapáson lesz érdekelt, az ellenfelekről pedig sorsolás dönt. Az alapszakasz végén a tabella első nyolc gárdája egyenesen a nyolcaddöntőbe jut, míg a 9-24. helyezett együttesek külön párharcot vívnak majd a legjobb 16 közé kerülésért.

Az újfajta lebonyolítás szerint a tabella első nyolc helyezettje kiemeltként csak a nyolcaddöntőben csatlakozik be az egyenes kiesés szakaszba, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás vár a 16 közé kerülésért.

A létszámbővítéssel keletkező négy újabb hely közül az egyiket az aktuális UEFA-ranglista ötödik helyén álló ország bajnoki harmadik helyezettje kapja meg, a selejtező bajnoki ágáról pedig egyel több győztes küzdhet majd a főtáblán. Ezen kívül egy-egy helyet kapnak azok az országok, amelyek csapatai az előző európai kupaszezonban a legjobb teljesítményt nyújtották.

Az UEFA bejelentése szerint az Európa-liga és a Konferencia-liga egyaránt 36 csapatosra bővül, s küzdelmeik lebonyolítása is a BL-vel megegyező lesz, az El-ben nyolc, a Kl-ben pedig hat-hat mérkőzést vívnak majd a csapatok.

Az új rendszerben is hétköznap rendezik majd mindhárom sorozat mérkőzéseit, s ősszel a mostani rendszerhez hasonlóan tíz héten lesznek nemzetközi kupameccsek, ám 2024-től mindhárom sorozatnak lesz egy-egy olyan hete, amikor a másik két sorozatban nem rendeznek találkozót.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

(MTI nyomán)