Bakondi: tisztázni kell, mi a célja az uniónak a bevándorlással

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta: ezen célok közé tartozhat az, hogy Európa őrzi a saját határait és biztonságot teremt polgárainak vagy az is, hogy minél nagyobb számban beengedi, esetleg beszállítja azokat a migránsokat, akiket aztán szétoszt a tagállamok között.

A magyar álláspont - emlékeztetett - legalább három "védővonalról" szól, amelyek közül az első a kibocsátó vagy tranzitországok támogatását jelenti annak érdekében, hogy a migránsok ne tudjanak úgy keresztül jutni ezeken, ahogyan most. Példaként Bakondi György Líbiát említette.

A második vonal - a főtanácsadó szerint - olyan regisztrációs központok (hot spotok) létrehozása lenne, amelyeket az unió a határain kívül hozna létre, és ezek arra szolgálnának, hogy a menedékkérőket már az érkezésük előtt megszűrhessék, így csak a jogosultak juthatnának tovább.

A harmadik pedig a külső, vagyis a schengeni határok őrizésének megerősítését jelentené - tette hozzá. Ez komoly döntést kíván az Európai Unió vezetőitől - hangsúlyozta.