Balassagyarmatra 18-22 menekült afgán család kerülhet, a többieket Vámosszabadiban helyezik el

Balassagyarmatra 18-22 menekült afgán család kerülhet, a többieket Vámosszabadiban helyezik el

Balassagyarmat fideszes polgármestere, Csach Gábor Facebook-oldalán közölte, hogy a Honvédség a magyar kontingenssel együttműködő 57 afgán családot és velük tartózkodó 180 kiskorú gyermeket is evakuált, és ők  már járványügyi karanténba kerültek az Országos Idegenrendészeti Főosztály Röszkei és Tompai objektumában, itt túlesnek a kötelező egészségügyi vizsgálatokon, szükség esetén védőoltást kapnak és PCR tesztekkel is ellenőrzik az esetleges COVID-19 és egyéb fertőzöttségüket. 

Mint írta, a karantén lejártával a Belügyminisztérium döntése értelmében kötelező tartózkodási helyül a családok számára alkalmas Vámosszabadi Befogadó állomásra illetve szükség szerint a Balassagyarmati Közösségi Szállásra kerülnek elhelyezésre.

"Minden esetben egészséges polgárok érkeznek, garantáltan koronavírus és egyéb fertőzésveszélytől mentesen. Amennyiben erről döntés születik, a kimenekítettek érkezése Balassagyarmatra legkorábban szeptember 3-10 között várható, létszámuk a kapacitás szerint 18-22 családot jelenthet, de döntő többségben gyermekek tartózkodnak majd a szállón"

- közölte a városvezető. 

Hangsúlyozta továbbá, hogy az illegális határátlépőkkel szemben az ide érkező kimenekített családok minden tagja alaposan lenyomozott és pontosan beazonosított személy, egyikük sem harcos, vagy bűnöző, a családok felnőtt tagjai éveken át segítették közvetlenül a magyar katonai és egyéb missziós feladatokat, jól ismerik Magyarország értékrendjét, többen beszélik is nyelvünket. A szállón a családok 30 napig, illetve az idegenrendészeti ill. menekültügyi eljárások végéig tartózkodhatnak, minden ellátási költségüket a Belügyminisztérium illetékes szervei finanszírozzák.