Nagyjából százezer forint ráfordítással már ehetünk is egy jó balatoni halat

Nagyjából százezer forint ráfordítással már ehetünk is egy jó balatoni halat

A Magyar Tenger partján hiába keresünk a vendéglőkben, vagy a büfékben balatoni halat, a miniszter pedig azt ajánlja, higy, aki ragaszkodik hozzá, fogjon magának - derült ki Steinmetz Ádám csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

2013. decembere óta tilos a Balatonban a kereskedelmi célú halászat

"az itt élőknek és nyaralóknak hatodik éve kell beérniük a külföldről mélyfagyasztva importált argentin hekkel, kazah süllel, román keszeggel."

 - mutatott rá a jobbikos országgyűlési képviselő. A döntésnek annak idején egyébként nem környezetvédelmi, sokkal inkább politikai okai voltak. A Balaton partján nyolcvanezer horgász pecázik,– akiknek sporttársa többek közt Áder János is – minden bizonnyal nekik akartak kedveskedni azzal, hogy a halállomány jelentős részét lefölöző halászokat száműzték a tóról. 

N1 TV: Miért nem ehetünk balatoni halat a Balatonnál?

A süllő Romániából, a keszeg Kazahsztánból kerül a Balaton-parti vendéglők asztalára. Betiltották a balatoni halászatot, ezért ritkán lehet hazánk legnagyobb tavából kifogott halakhoz jutni a helyi éttermekben. Állami szabályozással változtathatnának a helyzeten. Az Alfahír híreit kövesse Ön is az N1 TV Facebook-oldalán!

Steinmetz írásbeli kérdésére adott válaszában Nagy István agrárminiszter mindenkit megnyugtat: senkinek sem kell lemondania a balatoni halról, hiszen

"a horgászati lehetőség minden hazai polgár és külföldi vendég számára adott."

Vagyis: ha balatoni halat akarunk enni, akkor fogjuk ki magunknak. A politikus ugyanakkor rámutatott, hogy ez sem olyan egyszerű feladat. Ugyanis, mielőtt kiülünk a stégre:

  • Le kell tenni a horgászvizsgát.
  • Több ezer forintért ki kell váltani egy horgászkártyát.
  • Be kell lépni egy horgászegyesületbe, amelynek tagdíja szintén több ezer forintos. 
  • Be kell lépni a fideszes képviselő, Szűcs Lajos által vezetett Magyar Horgászszövetségbe, ennek is több ezer forintos tagdíja van. 
  • Horgászjegyet kell váltani, ez a Balatonnál 4000 forint egy napra.
  • Végül, ha nem kézzel szeretnénk halászni, felszerelést is kell vásárolni több tízezer forintért. 
Így tehát egy akár százezer forintunkba is kerülhet, mire az asztalunkra kerülhet egy Balatonból kifogott hal

- összegzett Steinmetz. 

A jobbikos képviselő szerint megoldás lehetne, ha a horgászok által kifogott halat a tóparti éttermek megvásárolhatnák, vagy a biológiailag káros, a Balatonban nem őshonos halakat gyérítenék, és az egy keletkezett húst a vendéglátásban használhatnák fel.