Érdektelenségbe fulladt a népszavazás: épülhet az óriáskikötő Révfülöpön

Érdektelenségbe fulladt a népszavazás: épülhet az óriáskikötő Révfülöpön

Csupán minden harmadik választópolgár élt a jogával. 

Csupán minden harmadik választópolgár élt a jogával. 

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a helyi népszavazás Révfülöpön a kikötőépítésről - írja a 24.hu.

Mint ismert, a település önkormányzata olyan, 133 férőhelyes kikötő megépítésére kapott engedélyt, amelyikből télre sem kell kivenni a hajókat. A tervet Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, Révfülöp díszpolgára is ellenezte, többedmagával levelet küldött a környezetvédelmi hatóságnak kifogásairól.

A Fidesz a független ellenzéki polgármester nyakába varrná a siófoki kikötőépítést

Új kikötő mellett lidósított strand épülne Siófokon, melyet nemcsak a független polgármester, hanem a város fideszesei is megszavaztak. Sőt, az illetékes bizottság fideszes elnöke még külön örült is a széplaki beruházásnak. Később a fideszesek mégis beleszálltak Lengyel Róbertbe. Múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy a siófoki Ezüstparton 146 férőhelyes, nagy tőkesúlyú hajók tárolására alkalmas kikötőt hoznának létre.

A helyiek végül elérték, hogy az ügyben népszavazás döntsön, noha Kondor Géza független polgármester igyekezett ezt megakadályozni: előterjesztésére a képviselő-testület módosította a helyi rendeletet, és 10-ről 25 százalékra emelte a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választók arányát. Ez azonban még nem okozott akadályt a kezdeményezőknek.

Az eredményességhez szükséges, 50 százalékot meghaladó részvételi arányt viszont már nem sikerült elérni a vasárnapi népszavazáson.

Az 1166 szavazásra jogosult közül 361-en szavaztak érvényesen, ez alig több mint 30 százalékos arány.

Bár a szavazók közül csak minden tizedik támogatta a kikötőépítést, összesen 39-en, 322-en pedig ellenezték, az eredmény így nem kötelezi az önkormányzatot.