Balczó: A jövőben is a NER-oligarchák maradnak az uniós források fő kedvezményezettjei

Balczó: A jövőben is a NER-oligarchák maradnak az uniós források fő kedvezményezettjei

Az uniós csúcson az ötödik nap reggelén, hosszú vajúdás után megszületett a kompromisszumos döntés a hétéves költségvetésről és a gazdasági helyreállítási csomagról. Ezek együttesen 1824 milliárd eurót tesznek ki. Nyilvánvaló, hogy az utóbbi elsődleges célja a déli államok megsegítése révén az euró stabilitásának biztosítása - írja közleményében Balczó Zoltán, a Jobbik korábbi EP-képviselője.

A Jobbik országgyűlési képviselője azt írta, hogy "a hétéves költségvetésben számunkra a leghátrányosabb változás a kohéziós alapok jelentős csökkenése, valamint a helyreállítási csomagban a vidékfejlesztési összeg megfelezése." Bevezetik az ún. kondicionalitás általános rendszerét, összefüggésben a jogállamiság tiszteletben tartásával, a költségvetés védelmére is hivatkozva. Ez tehát

a magyar és a lengyel ellenállás dacára megjelenik az elfogadott szövegben, ugyanakkor az eljárási mechanizmust az Európai Bizottság eredeti szigorú javaslatához képest fellazították.

Hozzátette, hogy Orbán Viktornak azt a követelést sem sikerült elfogadtatnia, amely szerint a jogállami normák megsértése miatt Magyarország és Lengyelország ellen folyó ún. 7-es cikkely szerinti eljárást a költségvetés elfogadása előtt zárják le. "Erről az eleve irreális magyar feltételről érdemi tárgyalások nem is folytak. Mint ahogyan a civil szerveztek, az NGO-k uniós támogatásának megvonása sem került terítékre."

"A tagállami vezetők nem osztoznak a magyar propaganda szülte Soros-hálózat fóbiában"

- tette hozzá Balczó.

A jobboldali néppárt politikusa kiemelte, hogy Orbán Viktor saját táborának szóló üzenete szerint most is, mint mindig, harcolni ment Brüsszelbe.

"Amit az eredménytől függetlenül előre tudtunk: magát győztesnek hirdetve fog visszatérni Budapestre. Így is lett, annak ellenére, hogy az Országgyűlésben a sajátjai által kimondatott feltételek közül három nem teljesült."

A Jobbik szerint az uniós források felhasználásával kapcsolatos legfontosabb kérdések a magyar országgyűlési határozat szavazásakor eldőltek.

"A Fidesz-KDNP többség elutasította indítványunkat, amelyik egyrészt az Európai Ügyészséghez való csatlakozásunkra vonatkozott, másrészt az EU-s pénzek felhasználásának fókuszába a hazai kis- és közepes vállalkozásokat helyezte. Vagyis továbbra sem számíthatunk a csalások és a korrupció elleni határozott fellépésre, s az uniós források fő kedvezményezettjei a NER-oligarchák és a multinacionális cégek maradnak"

- jegyezte meg a politikus.

Balczó Zoltán úgy véli, ebben változást csak 2022-ben az orbáni rendszer leváltása hozhat.

Merkel: Támogatni fogjuk Magyarországot, de kritikus lépéseket kell megtennie Orbán Viktornak

Az uniós tagállamok vezetői elfogadták a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó, hosszú távú uniós költségvetésről szóló és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot - jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, keddi Twitter-üzenetében. "Sikerült, Európa egységes, Európa erős.