„Baltával faragott üzenetet” küldött Németországnak Orbánék után Deutsch Tamás fideszes politikus is

„Baltával faragott üzenetet” küldött Németországnak Orbánék után Deutsch Tamás fideszes politikus is

Az, hogy Oroszország naponta fenyegeti meg támadólag Magyarország szövetségeseit, az Európai Uniót, annak államait és intézményeit, a NATO-t, leendő NATO országokat, nem érdekes. Egy fideszes európai parlamenti képviselő úgy gondolja, inkább Németország az, amely megérdemli, hogy „odapörköljenek”neki.

Utalva Magyarország 1944 tavaszi német megszállására, Deutsch Tamás ezt nyilatkozta a kormánypárti Mandinernek:

„Néhány nappal március 19-e után egyértelmű történelmi előrelépés, hogy ma már nem megszállják Magyarországot a németek, elég nekik egy támadó politikai nyilatkozat”. Deutsch egy német képviselő véleményére lett dühös, aki egyébként Magyarország ígéreteinek elégtelen betartását kérte számon. „Komolyra fordítva a szót, ez ismét egy arrogáns hatalmi megnyilatkozás, másrészt, ez újfent nettó magyargyűlölet”

– fordította komolyra a szót a magyar EP képviselő.

Pár héttel ezelőtt az úgynevezett magyarfóbiáról Magyarország egykori bonni nagykövete fejtette ki álláspontját. A Magyar Hangnak adott interjúban Prőhle Gergely úgy fogalmazott, hogy ha érzékelne is ilyet, nagyon gyorsan elhessegetné magától ezt a gondolatot.

„Téves pályára viszi a gondolkodást, legyen az diplomáciai közeg, külföldi sajtó. Ha ebben a tudatban élünk, hamis irányba viszi el az érvelést és egy olyan rossz lelki alkatot alakít ki, hogy az kimondottan károsan hat a nemzeti érdek érvényesítésére. Hátrányt okoz az egyedülállóság képzete, az pedig különösen, ha azt gondoljuk, hogy a gonosz külvilág nem ért meg bennünket. Ez rossz lelki alkatot és kommunikációs hozzáállást alakít ki. Láttam rosszindulatot és előítéletességet, de mindig nagyon igyekeztem elhárítani magamtól azt az érzést, hogy valamilyen különös magyargyűlölet venne bennünket körül.”

A volt nagykövet szerint a hungarofóbia káros rögeszme.

„Ilyen például az, hogy a Nyugat folyamatosan hanyatlik. Az is, hogy a nyugati világ minden szempontból ideális. Az is, hogy az Egyesült Államok az egyértelműen a szabadság hazája és ott minden fenékig tejföl. Mint ahogyan az is egy hamis és tarthatatlan rögeszme, hogy az igazi keresztény meggyőződés, rendszeretet és családközpontúság a nagyszerű orosz sztyeppéken terem. Ez leegyszerűsítő gondolkodás, amit ráadásul felerősít az internet, amelyben a gondolatok szimplifikálódnak, baltával faragott üzenetek fogalmazódnak meg, ami lehetetlenné teszi a józan érvelést.”

Ezután a magyar-német kapcsolatokról szólva folytatta az okfejtését a rögeszmékről Prőhle, amelynek szerinte része az is, hogy a hazai közbeszédben fel-felbukkan Németország lenácizása. Ez most ugyancsak fölfedezhető Deutsch Mandinernek adott, szavaival élve „baltával faragott üzenetében”. Így fogalmazott: „Szeretjük mostanság a német politikát olykor nagyon szerencsétlen módon mindenféle náci hasonlattal elintézni. Ezek hellyel-közel nagyon gusztustalan megjegyzések, nem vezetnek semmi jóra.”

Deutsch Tamásnak nem kell tartania attól, hogy a Fideszben megfeddnék a nyilatkozatáért. Gulyás Gergelyt két éve, miután egy német csapat elbocsátotta a magyar edzőjét, mert „az LMBTQ-személyekkel és a bevándorlókkal szemben kritikus megjegyzései ellentmondanak a klub toleranciával és sokszínűséggel kapcsolatos álláspontjának”, ez a „náci Németország totalitárius rendszerére emlékeztette".

Tavaly pedig Tusványoson Orbán Viktor tett hasonló ízű megjegyzést. A miniszterelnök sok minden más mellett a gáz- és energiaellátásról is beszélt, hosszas fejtegetésbe kezdett arról, hogy hogy veri szét Amerika és Európa a nagyszerű gázösszeköttetést az oroszokkal. Eközben egy félmondat erejéig egy viccesnek szánt történelmi utalást is megeresztett a németek felé. Arról beszélt épp, hogy

„az EU mindenkinek kötelezően csökkenteni akarja 15 százalékkal a gázfogyasztását. Nem látom, hogy hogy kényszerítik ki. Bár erre van német know-how... Régebbről, úgy értem...”

Nos, a gázzal kapcsolatban a náci Németországra célozgatni viszonylag ritkán szokás már a világpolitikában, pláne egy olyan ország részéről, amelynek messze a legfontosabb partnere a mai Németország, minden tekintetben – állapította meg tudósításában az újság.

„A német politika irányítóinak szemében Magyarország sérti a demokratikus értékeket, ezen felfogást pedig tovább fokozzák azon magyar kijelentések, amelyek a mai Németországot a náci Németországhoz hasonlítják. Az 1945 utáni német identitás alapelemeit, mint a demokráciát és az Európai Uniót érő közvetlen kihívások fokozottan érzékenyen érintik Németországot”

állítja a gazdasági oldal, a g7 szerzője, aki többek között Németország és a közép-európai országok kapcsolatainak szakértője. A németországi politikai erőviszonyok vizslatása helyett érdemesebb azon területekre koncentrálni, ahol javítani kellene az együttműködést. Mint írja,

„ehhez például a német félnek következetesebb politikát kellene folytatnia a klímapolitikában, míg a magyar félnek nyitottabbnak kellene lennie a menekültpolitika és az EU politikai reformjának kérdésében. Mindkét félnek hajlania kell tehát a kompromisszumra. Jó jel, hogy a német fél továbbra is kész a tárgyalásokra és tartózkodik a hangos kritikáktól. A siker érdekében a magyar fél nem hagyhatja figyelmen kívül a német külpolitikai gondolkodás változását, és követve a német mentalitást, önmérsékletet kell gyakorolnia a politikai kommunikációban.”

Címlapkép: Orbán Viktor - Facebook