Bamakói túszdráma: nyolcvan túszt kiszabadítottak

Legalább három túsz életét vesztette, de más források ennél több halottról számoltak be.

A mali belbiztonsági hatóságok szerint a támadásban legalább három túsz életét vesztette, de más források ennél több halottról számoltak be. Jelentések szerint a helyszínen vannak a mali különleges erők is.

Beszámolók szerint a fegyveresek péntek reggel egy diplomáciai jelzésű járművel érkeztek az egyébként szigorúan őrzött hotelhez, majd megrohanták a szállodát.

Az épületből lövöldözés hallatszott, és egy szemtanú szerint kézigránátokat is bevetettek a támadók, akik az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint dzsihadisták.

A 190 szobás luxusszállodát gyakran veszik igénybe külföldi diplomaták, és például a francia Air France légitársaság személyzetet is itt szokott megszállni. A Hszinhua kínai hivatalos hírügynökség szerint számos kínai állampolgár van a túszok között.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé korábban arról számolt be, hogy a túszok között van Aliko Dangote nigériai milliárdos, Afrika leggazdagabb embere is, de ezt később maga Dangote cáfolta a Twitteren, s közölte, hogy már elutazott Maliból.

Frissítés:

Legalább 18-an vesztették életüket - közölték biztonsági források. A mali kormány eközben bejelentette, hogy a hotelben már nincs több túsz.
 
Az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó biztonsági forrás elmondta, hogy a hotelben 18 holttestet találtak. Az áldozatok között van egy francia, egy belga és két mali állampolgár is.
 
A mali nemzetbiztonsági miniszter péntek délután egy sajtótájékoztatón közölte: "jelenleg nincs több túsz a támadók fogságában".
 
Egy mali katonai forrás közlése szerint két túszejtőt megöltek.