Az európai felelősség egyre komolyabb, de nem a pénzt kell elvenni Magyarországtól

Az európai felelősség egyre komolyabb, de nem a pénzt kell elvenni Magyarországtól

Túl kevés eszköz áll az Európai Unió és az Európa Tanács rendelkezésére, hogy kezelje az olyan tagállamok ügyeit, melyek nem teljesítik kötelezettségeiket, vagy eltérnek a közös értékektől. Jelenleg túl lassúak, bürokratikusak és kiszámíthatatlanok az erre irányuló folyamatok – mutatott rá Bana Tibor jobbikos politikus szerdán az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén.

Ugyanakkor arra is kitért, hogy nem szabad pénzzel zsarolni a tagállamokat. Bana szerint fontos szempont, hogy a forrásmegvonás nem jelent megoldást, a tagállamoknak pedig együttes érdekük, hogy gazdaságilag fejlődjenek, és szociális jólétben éljenek az emberek.

Bana Tibor szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni a képviselőcsoportok felelősségére is, főleg ha vannak olyan tagállami kormányzó pártok, melyek eltérnek a közösségi értékektől és súlyosan megsértik az európai előírásokat.

Hozzászólásában elmondta az is, olyan megoldást kell találni, ami a büntetés helyett a megállapodást segíti elő, ugyanakkor konkrét határidőkkel kell dolgozni a kiszámíthatóság és a minél gyorsabb döntéshozatal miatt. Olyan eszközökre és megoldásokra van szükség, melyekkel a folyamat átláthatóvá és követhetővé válik – jegyezte meg.

A szintén jobbikos Brenner Koloman eközben a média és az újságírók szabadságáról szóló jelentés plenáris vitájában szólalt fel. Az ellenzéki politikus szerint a demokrácia megcsúfolása volt, hogy kizárólag fideszes tagokkal töltötték fel a Médiatanácsot, ráadásul nem kevesebb, mint kilenc éves mandátummal.

A képviselő úgy látja, ennek is köszönhető lehet, hogy a kormánypárti ellenőrzés alatt álló sajtótermékekből „ömlik a propaganda”.

Mint korábban beszámoltunk róla, a kormánypártok döntésének értelmében egyetlen egy ellenzéki képviselő sem vehet részt a sajtó ellenőrzését gyakorló Médiatanács működésében. Az ellenzéki pártok szerint a demokrácia és a sajtószabadság elleni támadásként értékelhető, hogy a Fidesz ilyen diktatórikus döntéseket hoz, és ezzel ismét visszaéltek kétharmados erőfölényükkel.

Brenner Koloman korábban emlékeztetett: a 2018-as országgyűlési választásokat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szabadnak, de nem fairnek minősítette többek között azért, mert teljesen torznak ítélte meg a médiahelyzetet.