Három héttel a bejelentést követően sem ismertek a hiteltörlesztési moratórium prolongálásának feltételei

Három héttel a bejelentést követően sem ismertek a hiteltörlesztési moratórium prolongálásának feltételei

A moratóriumszabályokra várnak a bankok, olvasható a vg.hu-n, így a portálnak nyilatkozó hitelintézetek

nem tudnak bővebb információt adni a hozzájuk forduló lakossági és vállalati ügyfeleknek.

Fontos lenne pedig tisztázni, hogyan lehet majd igazolni, az ügyfél jogosult-e a további féléves halasztásra.

A vállalati ügyfelek esetében a miniszterelnök közlése szerint igazolni kell, forgalmuk legalább 25 százalékkal visszaesett a pandémia okán, az azonban kérdés, hogyan. A vállalkozásoknak az év végéig nem áll majd rendelkezésükre zárómérleg, írja a Világgazdaság, tehát az árbevételi adatok nem lesznek összehasonlíthatók a tavalyi számokkal, ezeket a pandémia miatt sokan szeptember végén adtak le a cégbíróságnak.

A lap által megkérdezett pénzintézetek úgy vélik, problémásabb, hogy

a veszélyeztetett lakossági csoportba tartozók körében alanyi jogon jár majd a moratórium meghosszabbítása.

A jogosultsági körről azonban csak részleges információik vannak a pénzintézeteknek. A munkanélküliekről és a közfoglalkoztatottakról például a bankoknak nincs nyilvántartásuk, ebből kifolyólag nem tudhatják azt sem, egy munkanélküli regisztrált álláskereső-e.

A kormányfő ígérete alapján a lakossági ügyfeleknek semmit sem kell tenniük azért, hogy folytatódjon a moratórium, a bankok szerint emiatt nem lenne túl elegáns, ha nyilatkoztatni kellene őket a jogosultságról. Úgy vélik, a szükséges nyilvántartásokat az állam a hiteladósok adatait kezelő BISZ Zrt. rendelkezésére bocsáthatná, így összeérnek a szálak anélkül, hogy a pénzintézetek érzékeny ügyféladatok birtokába jussanak.

A bankok abban reménykednek, a moratórium meghosszabbítása pro­longálás lesz: hiába jár alanyi jogon mintegy 800 ezer adósnak további 6 hónap a morató­rium, azoknak, akik korábban jelezték, hogy nem akarnak élni a lehetőséggel, nem kell azt újra megtenniük.

Az érintettek 50-60 százaléka egyébként vállalta törlesztésük folytatását, a hitelintézetek pedig jövő júniusig fenntartanák a moratórium alóli kilépés és visszalépés lehetőségét.