Banki kölcsönt kell felvenniük a szülőknek az iskolakezdésre?

Banki kölcsönt kell felvenni a szülőknek, ha ki akarják fizetni az iskola által jogtalanul megkövetelt tanszerek, taneszközök és felszerelések árát - olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) közleményében.

Szerintük a pedagógusok munkaköri feladatuknak tekintik, hogy többoldalas listát adnak át (újabban elektronikus úton küldenek ki) a szülőknek, hogy mit vásároljanak össze a tanévkezdésre. A szülőkkel vetetik meg másolópapírt és a krétát is - írják.

Az egyesület értelmezése szerint viszont a pedagógus nem dönthet szabadon, hogy mit vetet meg a szülőkkel, mivel az adott tantárgy oktatásához szükséges taneszközök és felszerelések listája, az iskola helyi tantervében van előírva. 

"Az e körbe nem tartozó eszközök és felszerelések biztosítása az iskola feladata!"

Egy 2012-es EMMI rendelet értelmében a kiskorú tanuló szülőjének írásbeli nyilatkozatát be kell szerezni minden olyan óvodai, iskolai, kollégiumi döntéshez, amelyből a szülőre fizetési kötelezettség hárul."

Hozzáteszik: a törvény értelmében a tanuló joga, hogy a nevelési-oktatási intézményben, családja anyagi helyzetétől függően, kérelmére ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátásban részesüljön, továbbá, hogy részben vagy egészben mentesüljön a törvényben meghatározott, a tanulókat terhelő költségek megfizetése alól.

"A kedvezményeket kérelmezni kell. Ne szégyelljék, ha szükségük van rá!"



- írják.