Vigyázat! - napokig eléldegél a koronavírus a bankjegyek felületén

Vigyázat! - napokig eléldegél a koronavírus a bankjegyek felületén

Az Egészségügyi Világszervezet a készpénzhasználat mellőzését javasolja, mivel a koronavírus napokig eléldegél a bankjegyek felületén - írja a Yahoo Finance-re hivatkozva a napi.hu.

Ha valaki mégis használ készpénzt, annak a korábbinál is jobban ajánlott, hogy alaposan mosson kezet, miután hozzáért a pénzhez.

A Bank of England (BOE) szintén arra figyelmeztet, hogy a pénzhasználattal terjedhetnek vírusok és baktériumok, ezért szintén kézmosást javasol minden egyes esetben, amikor valaki készpénzt használ.

Kínában és Dél-Koreában már februárban megkezdték a bankjegyek kivonását a forgalomból, amíg fertőtlenítik azokat. Ultraviola fénynek és magas hőmérsékletnek teszik ki a készpénzt, amely helyett újonnan nyomtatott bankjegyeket bocsátanak ki. A kivont pénzt csak 14 nap után engedik vissza a forgalomba. A BoE hasonló intézkedés bevezetését tervezi.

A tudósok egyelőre nem tudják, mennyi ideig maradhat fertőző a koronavírus az emberi szervezeten kívül. Más hasonló vírusokkal szerzett tapasztalatok alapján azt feltételezik, hogy szobahőmérsékleten kilenc napot is túlélhet az átkozott kórokozó. Az egyszerű fertőtlenítés és a magas hőmérséklet azonban betesz a kis rohadéknak.