Baranyai Gábor: „Méltánytalan, jogellenes, indokolatlan!”

Baranyai Gábor: „Méltánytalan, jogellenes, indokolatlan!”

Az Alfahír is beszámolt brüsszeli magyar diplomata kirúgásáról. Baranyai Gábort éppen az energia-csúcs idején menesztette a kormány és állítólag mindössze másfél órát kapott, hogy összepakolja cuccait és távozzon az irodából.

Kirúgták az energiaügyekért felelős brüsszeli magyar diplomatát

A Politico úgy értesült, hogy a magyar kormány váratlanul felmondott Baranyai Gábornak. A lap szerint a brüsszeli EU-követség második emberének számító Baranyai másfél órát kapott, hogy összeszedje a holmiját és végleg távozzon a brüsszeli állandó magyar képviseletet irodájából.

 A 444.hu brüsszeli magyar források szerint Baranyai gyors eltávolításával már több mint egy hete is megpróbálkozott az igazságügyi minisztérium. A lapnak Baranyai csak egy mondatot mondott:

“A kirúgásomat méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel.”

A 444.hu úgy tudja a 2020 óta Brüsszelben dolgozó nagykövetet közös megegyezéssel akarták meneszteni, de Baranyai ezt nem fogadta el. Mivel szakmai munkáját nem érte kritika, ezért a brüsszeli magyarok szerint azért akarja távozásra bírni a kormányzat, mert úgy vélték Budapesten, hogy túlságosan kötődött volt főnökéhez Stelbaczky Tiborhoz, aki szintén 2020-ban vette át a brüsszeli magyar követség vezetését, de idén júniusban lemondott a posztjáról.

Stelbaczky állítólag részben politikai okokból távozott, mert túlzásnak érezte a kormány konfrontatív EU-politikáját.

Baranyait nemcsak diplomáciai tisztségéből, hanem köztisztviselői státusából is azonnal felmentették, indoklás nélkül. Ez az eljárás rendkívül szokatlan, és jogilag sem tűnik megalapozottnak.

Baranyai utódja a 444.hu szerint Molnár Katalin lesz, és általános vélekedés a brüsszeli magyar közösségben, hogy Várhelyi Olivér magyar biztos szervezkedett az érdekében, aki már régóta igyekszik megfelelő álláshoz juttatni őt.

A lap megkérdezte Molnár Katalint, hogy valóban ő lesz-e az új nagykövet, de “sem megerősíteni, sem cáfolni” nem kívánta az értesülést.