Kirúgták az energiaügyekért felelős brüsszeli magyar diplomatát

Kirúgták az energiaügyekért felelős brüsszeli magyar diplomatát

A Politico úgy értesült, hogy a magyar kormány váratlanul felmondott Baranyai Gábornak. A lap szerint a brüsszeli EU-követség második emberének számító Baranyai másfél órát kapott, hogy összeszedje a holmiját és végleg távozzon a brüsszeli állandó magyar képviseletet irodájából.

A kirúgás okáról egyelőre nem lehet tudni semmit, de a Politico is megjegyzi, rendkívül szokatlan egy brüsszeli nagykövet elbocsátása éppen akkor, amikor az európai vezetők csúcstalálkozón döntenek energetikai kérdésekben.

Baranyai Gábor, úgynevezett Coreper I. nagykövet volt Brüsszelben. Hozzá tartozott a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra ügyei.

Nála magasabb diplomáciai rangban a Coreper II. nagykövet áll, aki elsősorban a gazdasági- és pénzügyekért felel és vesz részt a miniszterelnökök találkozóinak előkészítésében. Ugyanakkor az előző magyar Coreper II. nagykövet júniusban lemondott,  helyére Ódor Bálintot nevezték ki a nyáron.