2-3 százalékos kamatprémium lehet a nyugdíjkötvényen

Jobban fog fialni, mint a prémium állampapír, de elmarad a Babakötvénytől.

Interjút adott a Világgazdaságnak Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezetője, melyben újabb részletek derültek ki a hónapokkal ezelőtt beharangozott nyugdíjkötvényről. A szakember úgy véli, ha az a cél, hogy hosszú, akár több évtizedes megtakarításra késztessék az embereket, akkor az ötéves prémium állampapír hozamánál magasabb kamatot kell ígérni. Ez jelenleg az infláció felett 1,7 százalékos hozamot jelent. Ugyanakkor hozzátette, a Babakötvény infláció feletti 3 százalékos kamatprémiumánál alacsonyabb kell, hogy legyen a nyugdíjkötvény hozama.

Barcza megjegyezte, teljesen egyszerűvé kell tenni a megoldást: aki jegyez, onnan kezdve mindig ugyanabba az állampapír-sorozatba fekteti majd a pénzét, amely 65 éves korában fut majd ki. Szerinte a nyugdíjkötvénynél rendszeres és eseti befektetésekre is lehetőséget kell teremteni, a kamatot pedig automatikusan újra befekteti a rendszer. Kijelentette: az államkincstárnál kell majd egy ingyenesen vezetett számlát nyitni.

A szakember közölte, vizsgálják, hogy a hozamhoz egy idő után hozzá lehessen férni, mint ahogyan azt is, hogy elég-e az államkincstár forgalmazói hálózata vagy ügynökhálózatot is meg kell bízni. Körbejárják továbbá az örökölhetőség kérdését is, illetve azt, hogy kell-e biztosítási elemekkel bővíteni a konstrukciót.

Ilyen lesz a nyugdíjkötvény

Már zajlanak a munkálatok az úgynevezett nyugdíj-előtakarékossági kötvény bevezetésének előkészítéséhez. Az új lehetőség jövőre életbe is léphet - így, feltételes módban nyilatkozott a Fidesz-közeli Magyar Időknek a Pénzügyminisztérium nemrégiben kinevezett államtitkára, Gion Gábor.