Bayer Zsolt 32 ezer forintért bérel lakást a Várban

Bayer Zsolt 32 ezer forintért bérel lakást a Várban

A kormánypárti megmondóember válaszolt az őt faggató újságírónak: "Szokjanak le végre arról, hogy mindenkit baszogatnak, aki merészel a várban lakást szerezni magának ilyen módon." Stummer János, a Jobbik alelnöke viszont már javaslatot is benyújtott a parlament elé: eszerint a Fidesz párttagsággal rendelkezők ne kaphassanak, vagy ha már rendelkeznek ilyennel, akkor csak tízszeres áron bérelhessenek önkormányzati lakást a Várban.

Noha korábban is az I. kerület lakója volt, nemrég egy másik önkormányzati lakást szerzett a budai Várnegyed szívében Bayer Zsolt kormánypárti publicista – írja a 24.hu

A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött be, a kikért adatok szerint a kormányközeli megmondóember lakáscserével jutott a 49 négyzetméteres ingatlanhoz. 

A lakásért költségelvű lakbért fizet, havonta 31737 forintot.

Nyilván nem kell ingatlanpiaci szakértőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk, ez az összeg nevetségesen kevés nemcsak a várbeli, de úgy általában a fővárosi albérletárakhoz képest. A lap az egyik legnagyobb ingatlanportál hirdetési között több kiadó Úri utcai lakást is talált, a hasonló méretű ingatlanokért piaci alapon ennek a tízszeresét is elkérhetik. Egy majdnem ugyanekkora – 46 négyzetméteres – másfél szobás lakást 280 ezer forintos bérleti díjért kínálnak kiadásra, de egy valamivel nagyobb, 56 négyzetméteres kétszobás kiadó lakást is találtunk az Úri utcában, amiért 475 ezer forintos bérleti havi díjat kérnek.

Lakásszerzésének körülményeiről érdeklődve megkerestük Bayer Zsoltot, aki közölte, ugyan az égvilágon semmi közünk nincs hozzá, de válaszol. Azt írta:

Mint mindenki más, aki örökölhető bérleti jogot szerez a Várban, ő is csere útján jutott hozzá az önkormányzati lakáshoz, aminek a bérleti jogát egy erre specializált ingatlanközvetítőn keresztül szerezte meg. Az önkormányzati lakásért egy budai agglomerációban lévő, hetven négyzetméter alapterületű kertes házat adott. Ennek helyét és értékét nem közölte.

Számlákkal igazolható módon tízmillió forintot költött a lakás felújítására, ahogy írta, „ezzel szintúgy az önkormányzat vagyonát gyarapítottam, mint bárki más, aki így tesz, bár a felújítás nyilván a mi kényelmünket szolgálta.”

Az általa fizetett bérleti díj ugyanannyi, mint az előző lakóé volt, és mint mindenki másé a házban. (Ez ebben a formában nem igaz, piaci és szociális alapon bérelt lakások is vannak az Úri utcai házban – a szerk.)

"Szokjanak le a baszogatásról"

Bayer Zsolt láthatóan nem örült az érdeklődésnek. A lapnak ugyanis azt válaszolta:

"Szokjanak le végre arról, hogy mindenkit baszogatnak, aki merészel a várban lakást szerezni magának ilyen módon. Ha ennyire idegesíti magukat, hogy fideszes is lakhat a várban, talán kezdeményezzék, hogy törvény mondja ki, aki kormánypárti, nem lakhat a várban, legfeljebb, ha tízszer-százszor annyi bérleti díjat fizet, mint bárki más."

Index.hu-t ajánl Bayer

Bayer ezen kívül az Indexen megjelent Lakás a Várban: Nem mind nyomott ár, ami annak látszik című cikket ajánlotta figyelmünkbe azzal, hogy "Na, látja, erről van szó!"

Mint ismert, nemcsak a kormánypárti ököl jutott jutányos áron albérlethez a várban: 2016-ban derült ki, hogy Nagy Gábor Tamás, az I. kerületi polgármester, Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg és Palkovics László is igen olcsón, alig 30 ezer forintért jutott lakáshoz a várban.

Stummer János: a Fidesz-tagkönyv ne tizedannyi, hanem tízszeres bérleti díjat jelentsen az I. kerületben

A Jobbik alelnöke Bayer Zsolt röhejesen alacsony albérleti ára kapcsán már határozati javaslatot is benyújtott a parlament elé: eszerint ez megtiltaná, hogy a Várnegyedben önkormányzati bérlakáshoz jussanak a Fidesz-párttagok, másrészről, ha valaki korábban ilyen lakáshoz jutott - mivel szerzett jogot nem lehet korlátozni - a lakás bérleti díja a szokásos piaci árhoz képest a továbbiakban tízszeres árban kerüljön megállapításra.