Becsülendő: videó az iGipsy S6-ról, az Első Okoscigányról

Ez az első alkalom, hogy a cigányság problémáit viccbe fojtó próbálkozások nem a magyaroktól jöttek. Ez pedig egy végtelenül értékelendő különbség.

A Youtube-on zajló Ki Mit Tube 2015-ös videóverseny egyik indulója, a Roma News iGipsy S6, az okos Cigány című alkotása sokkal több némi humornál. Már csak azért is, mert talán ez az első alkalom, hogy a cigányság problémáit viccbe fojtó próbálkozások nem a magyaroktól jöttek, hanem felőlük. Ez pedig egy végtelenül értékelendő különbség.

A videó legelemibb részeiben olyan, az egészséges közbeszédet meggyilkoló, és így a magyar társadalom gyógyulási folyamatát is gátoló tabutémákról rántják le könnyed stílusban a leplet, mint például

  • a színesfémlopásról szóló rész, melyben iGipsy egy olyan remek eszköz, ami „minden fémet beazonosít”,
  • vagy éppen az „Ismeretlenséget áthidaló Bluetooth-kapcsolat”, amiben egy cigány srác csak azért nem támadja meg a magyart, mert iGipsy egy szó nélkül jelez neki, hogy „velem van, jó srác”.

De nem lövünk le mindent, van még benne néhány frappáns húzás, amit elsőre nehéz is elhinni annak tudatában, hogy kik csinálták (milyen szomorú ez!). Mindenesetre az ilyen mentalitás kétség kívül előremutatóbb, mint szájzárat tenni mindenkire, ami aztán ha a rozsdától lehullik, csak felgyülemlett mocskot szabadít ránk.