A választási bizottság eltiltotta a vadhajtásos Bede Zsoltot a további jogsértéstől

A választási bizottság eltiltotta a vadhajtásos Bede Zsoltot a további jogsértéstől

A DK aláírásgyűjtő-sátrát rugdosta egy labdával.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén megállapították: jogsértő volt, hogy a Vadhajtások nevű portált működtető Bede Zsolt megzavarta a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtését a Nyugati téren április 10-én.

Korábban az Alfahíren is beszámoltunk arról, hogy április 10-én Bede Zsolt egy futball-labdával kezdte el rugdosni a DK aláírásgyűjtő-sátrát, ami állítólag meg is rongálódott.

A DK aktivistái rendőrt hívtak, akik garázdaság miatt indítottak nyomozást, továbbá egy magánszemély kifogással fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB).

Az FVB a kifogást arra hivatkozva utasította el, hogy nem csatoltak bizonyítékot az elkövető kilétére vonatkozóan. Arra is hivatkoztak, hogy a kifogásban leírt magatartás a választás rendje elleni bűncselekményt valósíthatja meg, ennek megítélése azonban a nyomozó hatóság feladata. 

Ugyanakkor a másodfokon eljáró NVB egyhangú döntéssel helyt adott a kifogásnak és megállapította az ajánlásgyűjtésre vonatkozó szabály megsértését. Ez a rendelkezés kimondja, hogy ajánlást a polgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni, ahol a törvény azt nem tiltja. Az NVB emellett eltiltotta Bedét a további jogsértéstől. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.