A püspök is letorkollta az úgynevezett kereszténydemokrata államtitkárt

Az emberi méltóságot tiszteletben kell tartani.

Próbál a lelkiismerete szerint nyilatkozni, de nem más a véleménye a menekültkérdésben, mint a magyar katolikus egyházé, csupán „mások a hangsúlyok” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke. Az interjú során szóba került egy szerdai kerekasztal-beszélgetés, ahol a katolikus főpap egy evangélikus lelkésznővel, valamint egy zsidó rabbival beszélgetett. A püspök úgy fogalmazott, „ugyanúgy lehet ránk, keresztényekre is mondani, hogy terroristák vagyunk, mint a muszlimokra, ne legyünk annyira büszkék magunkra, inkább nézzünk végig a történelmünkön.” Beer szerint a beszélgetésből a sajtó kiragadott két szót, hiszen 500 évvel ezelőtt, a reformáció idején keresztény a keresztényt bántotta, vagyis kívülről nyugodtan mondhatták rájuk, hogy terroristák, mikor nagyon sok szégyellnivaló dolgot elkövettek.

Beer Miklós kitért Aradszki András KDNP-s államtitkár hétfői napirend előtti parlamenti felszólalására is. Emlékezetes, a kereszténydemokrata színekben politizáló képviselő Soros Györgyöt a Sátánhoz hasonlította, aki ellen a rózsafüzér a megfelelő eszköz.

Államtitkár a Parlamentben: a Soros-terv a Sátán támadása, a rózsafüzér állíthatja meg

Aradszki András, egyébiránt kereszténydemokrata energiaügyekért felelős államtitkár „A sátán/Soros-terv ellen küzdeni keresztény kötelesség" címmel szólalt fel napirend előtt a magyar parlamentben. Egészen új húrokat pendített meg: vallási próféciák pecsétéit törte fel a képviselő. S sajnos a kormány részéről válaszoltak is neki.

A katolikus vezető az ATV-ben úgy fogalmazott, nem értette ezt a megnyilatkozást, és

a válaszom az, hogy ezt nem mondhatjuk ki.

A püspök szerint nem szabad a másik embert Sátánnak nevezni, az ő emberi méltóságát tiszteletben kell tartani, még ha nem is egyezik a véleményük. Beer „nem örült neki”, hogy Aradszki a rózsafüzért említette mint a Soros-terv elleni védekezés eszközét. Úgy fogalmazott, „az imádság a mi belső életünk”, ami nem a Parlament elé való. A váci egyházmegye vezetője a protestáns testvéreket is említette, akik nem imádkozzák a rózsafüzért, ezért a felszólalást „ügyetlennek” minősítette.

Semjén Zsolt hétvégi interjújára rátérve Beer Miklós a miniszterelnök-helyettes szabadkőműves összeesküvésére úgy reagált, neki „ezek a címkézések nem tetszenek”. „Amikor az ember kimond egy ilyen véleményt, akkor ezzel azt árulja el, hogy felelőtlen, meggondolatlan” – hangsúlyozta.

Az egyházi vezető szerint nem a Parlamentbe való a katolikus egyház belső életéről beszélni. Sőt, Beer szerint nekik sem szabad beleszólni a politikába. Úgy véli, nekik értékeket kell képviselni, világos, egyértelmű irányokat kell megfogalmazni. „Hogy ezt a politikusok figyelembe veszik-e, az már az ő dolguk” – ismertette. Mint fogalmazott,

hogy ráerőltetnénk a politikusokra a mi véleményüket, ettől távol kell tartani magunkat.

A lombikbébiprogram kapcsán az az álláspontja, hogy Veres András püspöktársa augusztus 20-i homíliája felkavarta a közéletet, de fontosnak nevezte, hogy erről a témáról „higgadtan, nyugodtan, előítélet-mentesen” beszélgessünk. „Az élet titka, csodája kell, hogy érdekeljen bennünket” – mondta, de egymást meghallgatva, egymás véleményét tiszteletben tartva, soha nem kategorikusan és kioktató módon kell beszélni erről a kérdésről. Teljes mértékben egyetértett Káli professzor álláspontjával, mely szerint igenis Isten döntése, hogy az anyaméhbe beültetett embrióból születik-e gyermek vagy sem.