Behisztiztek a BBC-re, amiért az Marine Le Pennel merészelt interjút készíteni

A Nemzeti Front elnök asszonya szerint Trump "lehetővé tette, ami korábban képtelenségnek mondtak".

Arra a kérdésre, hogy befolyásolhatja-e Trump győzelme az ő esélyeit a jövőre esedékes francia elnökválasztáson, így reagált:

"Igen, azt szeretném, ha az emberek Franciaországban is borítanák az asztalt (...), melyen az elit osztja el, hogy mi jusson a francia embereknek."

Azzal kapcsolatban, hogy "lehetnek-e a muzulmánok jó francia állampolgárok és tárt karokkal várják-e majd őket Marine Le Pen Franciaországában", ezt válaszolta:

"Nem fogunk több embert befogadni. Állj, megteltünk!"

Hozzátette, hogy nem vallási alapon ítélkezik, de

"ha valaki nem tartja be a szabályainkat, az értékrendünket, a francia életvitelünket", akkor az ország "ennek megfelelően fog (velük) viselkedni".

Mikor szóba került az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), úgy fogalmazott, hogy a Nemzeti Frontot "egy hajszálnyi különbség sem választja el" Nigel Farage alakulatától.

Jól kijönnek: Farage lepacsizott Trumppal

A két politikus szombaton több mint egyórás megbeszélést folytatott Trump New York-i otthonában, a Trump Tower felhőkarcolóban a republikánus elnökjelölt választási győzelméről, a Brexitről és a globális politikai helyzetről.A hírek szerint Farage felajánlotta, hogy közvetítőként segítene elsimítani a londoni kormány és az új amerikai elnök közötti esetleges feszültségeket.A találkozó után a brit politikus fotót tett közzé, amelyen Trumppal együtt szélesen mosolyog.

A két párt közötti súrlódásokra utalva hozzátette, hogy szerinte "nevetséges" Farage tagadása, ami a hasonlóságokat illeti, úgy véli mind a bevándorlás, mind az Európai Unió témáiban egyetértenek.

Eközben komoly tiltakozás kezdődött a Twitteren, illetve élőben, a BBC székháza előtt, amiért a tévéadó "a fasizmust promotálja", és több aktivista is számon kérte a BBC-n: hogy mernek Le Pennel interjút készíteni?

Az időzítés azért is tűnhetett különösnek, mert Anglia a Remembrance Day keretében ezen a napon emlékezik meg első és második világháborús katonáiról, sokan pedig úgy vélik, hogy Le Pen "fasiszta nézetei" sértik a hősi halottak emlékezetét.

"Újra elérkezett a nemzetállamok ideje" - Így készül Le Pen az elnökségre

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője a párt legutóbbi gyűlésén hangsúlyozta, hogy a világban zajló olyan folyamatok, mint a sikeres Brexit, vagy Donald Trump folyamatos erősödése nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a politika alapjai ismét a nemzetállami keretek legyenek, írja a Guardian.