Beke István apja szerint képtelenség a HVIM-es terrorvád

Beke Ernő felháborítónak tartja azt a megállapítást, mi szerint a fia lakásán talált petárdák tíz százaléka is egy MK2 kézigránátnak megfelelő robbanást tudott volna előidézni. Elmondta, Beke István 2014-ben rendelt négyszáz petárdát, ám azokat végül csak 2015 novemberében szállították ki, ebből 250 darab a fia cégének egyik alkalmazottjáé volt, 150 maradt Istvánnak, 46 pedig még a korábbi évekből maradt meg.

Azt is elárulta, hogy fia a közeli Esztelnek községben berendezett egy airsoft-termet – országszerte háromszáz ehhez hasonló sportklub működik – és a pukkantós „bombát” is a játékhoz szerette volna felhasználni.

"Akik lehallgatták az erről szóló beszélgetéseket, azt feltételezték, hogy igazi bombát akarnak készíteni."

- tette hozzá.

Megjegyezte, fia letartóztatását követően pár hét leforgása alatt legalább 1,7 tonna petárdát koboztak el országszerte bármilyen következmény nélkül, és időközben hazaengedték azt a craiovai fiút is, aki bevallottan az Iszlám Állam terrorszervezettel szimpatizál. Beke Ernő egyébként hosszú perre számít és szerinte az ügyészek időhúzásra játszanak.

A HVIM, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Minta ifjúsági szervezet vezetői bejelentették a korábbiakhoz hasonló, újabb tüntetést tartanak vasárnap Kézdivásárhelyen a merényletkísérlettel vádolt Beke Istvánnal és a felbujtással vádolt Szőcs Zoltánnal való szolidaritásuk kifejezésére. Az ifjúsági szervezetek képviselői is úgy vélik, az ügyészség által felvázolt vád teljes mértékben kitaláció, amiért azonban akár életfogytiglan is várhat a vármegyésekre.

„Ha hagyjuk, hogy közösségünk tagjait meghurcolják valós indokok nélkül, akkor visszatérünk a huszadik század sötétebb pillanatait idéző módszerekhez”

- fogalmazott Sorbán Attila Örs, az EMI országos elnöke.

A székelyföldi terrorvád miatt decemberben estéről estére, majd januárban heti egy alkalommal tömegek vonultak az utcára Kézdivásárhelyen, az őrizetbe vettekkel szolidaritásukat, a román hatóságok eljárásával szemben pedig bizalmatlanságukat fejezvén ki. Kisebb utcai megmozdulásokra Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Gyergyószentmiklóson is sor került.