Rendkívüli: 5-5 év letöltendő börtönbüntetést kapott Beke István és Szőcs Zoltán

Tavaly júniusban elsőfokon még felmentették őket.

Tavaly júniusban Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították.

Az ügyészség akkor Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolta. A bíróság mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta, majd ezen vádpontok alól felmentette őket. A kiszabott büntetést végül a - pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos - második vádpont miatt szabták ki rájuk.

A két férfit azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben. Ők ezt végig tagadták, nemzetközi szinten pedig többen az ügy koncepciós jellegére hívták fel a figyelmet, amely sokak szerint a székely autonómiatörekvések megakadályozása érdekében indult el.

A mai információink szerint a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete szerint 5-5 évre börtönbe kell mennie Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, az ítélet ellen pedig fellebbezni nincs lehetőségük. Ezt Beke a közösségi oldalán is megerősítette.

A két férfit elképesztően sunyi jogi trükkel skerült börtönbe záratni - derüli ki az Itthon.ma cikkéből. A legutolsó tárgyaláson

az ügyészség kérte a vád besorolásának megváltoztatását közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre, és bár erre a védelem nem volt felkészülve, a bíróság jóváhagyta.

Beke közölte, egyelőre nem kapták kézhez az ítélet szövegét, ezért részleteket nem tudnak, az ügyvédjük értesítette a döntésről.

A védelem abban bízik, hogy óvást nyújthatnak be, éppen a vád besorolásának utolsó percben történt módosítására hivatkozva. „Ennek eredményét már a börtönben tudjuk meg, ma vagy legkésőbb holnap be kell vonulnunk, odabent derül ki, hogy hazajöhetünk, vagy le kell ülnünk az öt évet” – nyilatkozta az erdélyi magyar portálnak Beke István. Kifejtette, teljesen váratlanul érte az ítélet, ők még felfüggesztett börtönbüntetésre sem számítottak az alapfokú felmentésre alapozva. Most viszont már azt sem tartják kizártnak, hogy az óvás után még súlyosbítják a büntetésüket.

„Ebben az országban minden megtörténhet. Ezzel az ítélettel megfélemlítik az embereket, nemcsak a magyarokat, hanem a románokat is. Megmutatják, hogy azt tesznek, amit akarnak”

– jegyezte meg keserűen Beke. A kézdivásárhelyi férfi szerint azért hurcolják meg, mert kiállt a nemzetéért, a közösségért. „Megyek vásárolni, csomagolok, szedem össze, amire szükségem van, készülök a bevonulásra, nincs mit tenni” – mondta a portálnak. Hozzátette, az öt év letöltendőből levonják az előzetes letartóztatásban eltöltött egy évet, ám ez egyáltalán nem vigasztalja, hiszen azt a börtönben úgyis leülte..

Frissítés: gyorsan vitték is őket

Most jöttek utánnunk! Isten áldjon mindenkit!

 - ezt írta Beke István a közösségi oldalán ma délután, 14:38 perckor. Két órája volt arra, hogy feldolgozza a hírt az 5 év börtönbüntetésről, és elbúcsúzzon szeretteitől. 

Az ügy hátteréről bővebben itt olvashat

Jobbik: Vérlázító politikai ítéletet hozott a román bíróság

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke közleményt adott ki a hír kapcsán. Ebben azt írja a 2015 decemberében indult "koncepciós jellegű terrorvád" kapcsán, hogy tavaly "a Bukaresti Táblabíróság ugyan az ítéletében már rámutatott az ügyészség által megfogalmazott vádak képtelenségére, ám az önrendelkezésért küzdő székely hazafiakkal példát kíván statuálni a román hatalom".

"A Jobbik ezúton felszólítja a Fidesz-KDNP kormányt, hogy haladéktalanul kövessenek el mindent annak érdekében, hogy a két magyar állampolgár ügyében ne a román politikai akarat, hanem az igazság érvényesüljön" - zárul a pártlenök közleménye.