Lukasenka taktikai mellényben és gépfegyverrel mutatkozik

Lukasenka taktikai mellényben és gépfegyverrel mutatkozik

A Mérce közvetítésében látható két videón is taktikai mellényben, baseballsapkában és

gépfegyverrel a kezében

látható a belarusz elnök, Aljakszandr Lukasenka.

A finoman szólva is megkérdőjelezhető tisztaságú választások hivatalos eredménye szerint Lukasenka ugyan fölényesen győzött, de az országban azóta óriási tiltakozáshullám söpör végig. Az elnököt most helikopter szállította a Függetlenségi Palotához, az elnöki szállítógépből pedig Lukasenka a már említett öltözékben szállt ki.

A Mérce egy másik, a Novaja Gazeta által feltöltött videót is közzétett, melyen Lukasenka az elnöki palotát védő fegyveres erőket buzdítja – ugyancsak fegyverrel a kezében.

A fehérorosz fővárosban vasárnap újabb gigatüntetést tartottak.

Újabb tömegtüntetés Minszkben

Tízezrek vonultak a minszki Függetlenség terére vasárnap Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelve. Mivel a biztonsági erők több metróállomást is lezártak, ezért az embertömegek gyalogosan keltek útra a békés tüntetésre. A rendőrség hangosbemondókkal figyelmeztette az embereket, hogy ne vegyenek részt a hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson - számol be az MTI.

Tették mindezt annak ellenére, hogy a védelmi tárca a tiltakozók ellen a hadsereg bevetését is megfontolandónak tartja.

A belarusz védelmi tárca bevetné a hadsereget a tüntetőkkel szemben

„Nem nézhetjük tétlenül, ahogy ma akciókat hajtanak végre ezen megszentelt helyszíneken olyan zászlók alatt, melyeket a fasiszták használtak belaruszok, oroszok és zsidók ellen elkövetett mészárlások során.