A propaganda-államtitkár sem tudta megmagyarázni, miért jópofizott Orbán Viktor a himnuszbetiltó szlovák pártelnökkel

A propaganda-államtitkár sem tudta megmagyarázni, miért jópofizott Orbán Viktor a himnuszbetiltó szlovák pártelnökkel

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője írásban kérdezte arról Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mért "jópofizott" a magyar-szlovák Eb-selejtező meccsen azzal az Andrej Dankoval, akinek a nevéhez fűződik a szlovákiai himnusztörvény. Emlékezetes, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a dunaszerdahelyi DAC magyar érzelmű, a meccsek előtt a magyar Himnuszt is eléneklő szurkolói miatt azt javasolta, büntessék külföldi állam himnuszának eléneklését, ha nincs jelen az adott állam delegációja.

A kormányfő helyett azonban Dömötör Csaba válaszolt, és érezhetően a propaganda-államtitkárnak is gondot okozott a felvetés. Jobb híján úgy tett, mint aki nem érti az egészet. Válaszában többek között arról írt, hogy a közép-európai térség Európa leggyorsabban fejlődő régiója, nagy itt az egység, az Orbán-kormány pedig mindig kiáll a külhoni magyar közösségek mellett, " amikor arra szükség van."

Dömötör Csaba szerint fontos partnerei vagyunk Szlovákiának, "és ebbe beletartozik az is, hogy a miniszterelnök a szlovák parlament házelnökével találkozik" - tette hozzá a Miniszterelnökség államtitkára, óvakodva attól, hogy akár még említés szintjén is foglalkozzon a Danko-féle himnusztörvénnyel.

Bencsik János szerint ennek a partneri viszonynak az a velejárója, hogy a felvidéki magyarság számára sérelmes ügyek megoldásához gyakorlatilag egy lépéssel sem kerültünk közelebb 2010 óta. A jobbikos politikus felidézte, még mindig hatályban vannak a magyarokat kollektív háborús bűnösnek bélyegző Benes-dekrétumok, valamint érvényben van a kettős állampolgárságot tiltó diszkriminatív törvény, és a nyelvrendelet.

Orbán Viktor az általa nagyszerűnek tartott partneri viszonyt a szlovák vezetéssel a felvidéki magyarság kárára tudja kialakítani – fogalmazott az országgyűlési képviselő az Alfahírnek, majd hozzátette, a két ország közti példásnak nevezett együttműködés maximum gazdasági célokat szolgál, a félmillió felvidéki magyar ügyét biztosan nem. „Gyakorlatilag semmilyen különbséget nem látunk e téren a mostani és a korábbi kormányok diplomáciája között” – szögezte le.

Bencsik János azt pedig különösen visszatetszőnek nevezte, hogy amíg a szlovák kormány továbbra is másodrendű állampolgárokként kezeli a felvidéki magyar lakosságot, addig Orbán Viktor a lelátón parolázik azzal az Andrej Dankóval, akinek a pártja élen járt, és a mai napig is élen jár a felvidéki magyarság diszkriminálásában.